Hoewel ons brein er meer dan voldoende capaciteit voor heeft, onthouden we lang niet alles wat we meemaken.
Het geheugen werkt selectief. Herinneringen aan nieuwigheden, bijvoorbeeld, zetten zich een stuk steviger vast in je geheugen dan een aaneenschakeling van dagen die min of meer hetzelfde zijn.
Eerste keren
Jeugdherinneringen bestaan doorgaans uit heel veel eerste keren. De eerste keer autorijden, je eerste liefde, voor het eerst zonder je ouders op reis, een eerste eigen huis, enzovoorts. Vraag je een oudere om herinneringen op te halen, dan is de kans groot dat je verhalen te horen krijgt uit de periode dat hij of zij zo tussen de 15 en 30 jaar oud was.
Dit effect is ook wel bekend als het reminiscentie-effect of de reminiscentiehobbel. Het wordt mogelijk (deels) veroorzaakt doordat je hersenen als je jong bent heel ontvankelijk zijn en omdat je in deze periode gevormd wordt. Maar ook omdat juist nieuwe ervaringen meer indruk op je maken en dus een blijvende impact hebben.
Nieuw blijft plakken
Zo zul je de allereerste dag van je eerste ‘echte’ baan waarschijnlijk beter herinneren dan de week waarin je je laatste werkdag had. En blijft de herinnering aan de eerste keer dat je een verre reis maakte ook beter plakken dan de reizen die je daarna nog maakte. Meik Wiking – CEO van het Happiness Research Institute en auteur van de boeken Hygge, de Deense kunst van het leven en De kunst van herinneringen maken – zegt zich iedere eerste kus met een nieuwe liefde te herinneren.
Naarmate we ouder worden, beleven we over het algemeen minder dingen voor de eerste keer. En daardoor lijkt de tijd met de jaren steeds sneller voorbij te gaan. Wil je meer gedenkwaardige momenten beleven en je leven gevoelsmatig vertragen? Probeer dan vaker iets nieuws. Iets wat je nog nooit gedaan hebt en misschien een beetje spannend vind.
Klein geluk
Fijne, blijvende herinneringen kun je ook maken als je 40, 50, 60 of zelfs 100 bent. Volgens Wiking kun je het leven ook vertragen door op zoek te gaan naar het nieuwe en bijzondere in alledaagse momenten.
‘Het kunnen kleine dingen zijn. Als je altijd voor de televisie eet, maak je de dag specialer door met het hele gezin aan een gedekte en met kaarsen verlichte tafel te eten. Dineer je juist dagelijks bij kaarslicht, dan is het fijn om de avondmaaltijd een keer te nuttigen tijdens een filmmarathon.’ Wees niet bang om klein te denken: zelfs iets simpels als een nieuwe fruitsoort proeven werkt.
Meer Happinez?
- Transformational Breath: adem jezelf vrij
- Wanneer werd jij voor het laatst overweldigd door emotie? Osho over angst, woede en jaloezie
- Nachtje weg in eigen land? Dat kan duurzaam!