Drie dingen die je kunt leren van inheemse volkeren

Drie dingen die je kunt leren van inheemse volkeren Drie dingen die je kunt leren van inheemse volkeren Drie dingen die je kunt leren van inheemse volkeren

De film laat ons de wereld zien door de ogen van de ‘Keepers of the Earth’: sjamanen, medicijnmannen en stamhoofden van Peru tot Kenia, van Australië tot India. Deze wijze mannen en vrouwen hebben zo veel kennis over de natuur, zo veel spirituele wijsheid. Die mag niet verloren gaan.

Les 1: Voluit leven is leven in flow

Tijdens hun reis verbleven Rolf en Renata en hun kinderen bij inheemse stammen. Vaak krijgen ze de vraag of ze zich daar niet erg moesten aanpassen. Maar het tegendeel is waar, zei Rolf in een interview met Happinez: “Het leven bij inheemse bewoners voelde als thuiskomen voor ons. Geen routines, geen verplichtingen, maar leven in het moment, in flow. Je benoemt niet, rationaliseert niet. Je vraagt je niet af waarom je iets eet of doet. Je doet gewoon. Je leeft in volle overgave.”

Terug in de westerse samenleving betekent terug naar de realiteit, zou je denken. Maar voor ons voelt dat niet zo. Dáár is juist de werkelijkheid die wij in onze westerse wereld te weinig ervaren! Zij leven in connectie met hun intuïtie, met hun kern, hun bron van energie.”

Les 2: Spiritualiteit is iets alledaags

De film die Rolf en Renata maakten over de wereldreis, heet niet voor niets ‘Down to Earth’. Spiritualiteit is niet iets wat je ‘doet’ op speciale momenten, zegt Renata. Dat is haar bij de stammen wel duidelijk geworden. “Je bént het. En we zijn het allemaal, niemand uitgezonderd. Het gaat om overgave en je openstellen, elk moment weer.”

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

Les 3: Dankbaarheid brengt je bij jezelf

Als Renata moet kiezen wat de meeste indruk op haar maakte tijdens de reis, denkt ze aan dankbaarheid. De dankbaarheid van de mensen die ze ontmoette. Want ze waren dankbaar voor alles wat er is, vertelt ze. “Voor het voedsel, voor het nieuwe seizoen, voor onze verbinding met hen. Elke dag weer werd ik ontroerd door hun blijdschap over onze aanwezigheid. Om meer bij mezelf te komen zoek ik dezelfde dankbaarheid op. Dat doe ik door op te schrijven waarvoor ik dankbaar ben. En dan opeens voel ik het weer en ervaar ik de verbinding met mezelf.”

Hoe kan het dat een film zoveel mensen inspireert om hun eigen leven te veranderen? Op het Festival vertelt Rolf over de impact die de film gehad heeft – niet alleen op het publiek, maar ook op Rolf en zijn gezin.

Content button festival

Volgend artikel
Je bent verre van perfect en dat is maar goed ook
Je bent verre van perfect en dat is maar goed ook