Met deze drie tips wordt het een onvergetelijke Kerst

Met deze drie tips wordt het een onvergetelijke Kerst Met deze drie tips wordt het een onvergetelijke Kerst Met deze drie tips wordt het een onvergetelijke Kerst

Kerst is een tijd van bezinning en stilte, maar het is ook tijd-voor-wij. Dagen waarop je echt aandacht hebt voor elkaar. Met als hoogtepunt het kerstdiner. Maar hoe ga je te werk als ‘wij’ ineens groter is dan je directe kringetje?

De kans is groot dat aan tafel niet alleen de mensen zitten die je vanaf je vroegste jeugd kent, maar ook de kleintjes, die nog niet zo lang stil kunnen zitten. En de nieuwe aanhang, die er dit jaar voor het eerst bij is. Misschien bén je de nieuwe aanhang. Hoe smeed je daarvan een ‘wij’?

Door niet te oordelen. Door verhalen te delen. En door de rest met de mantel der liefde te bedekken.

1 Laat oordelen los

Het lastige met familie? Je kent elkaar te goed – en tegelijkertijd ken je elkaar niet. Je denkt dat je je familie door en door kent, maar vaak is dat een gestold beeld, zeker als je mensen niet dagelijks ziet. Gedachten-experiment: probeer de mensen om je heen te zien alsof je ze vandaag voor het eerst ontmoet. En laat je verrassen door de nieuwe kanten die je ontdekt.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

2 Deel je verhalen

Geen betere manier om een groep te smeden dan door verhalen te delen. Vraag voor oma: hoe vierden jullie vroeger kerstmis? Vraag voor de kleintjes: hoe hebben jullie op school kerst gevierd? Wat is het verhaal achter de mooiste kerstbal in de boom? Luister echt naar elkaar, en stel aanvullende vragen. Wat was het hoogtepunt van het jaar? (Probeer het eerst van elkaar te raden). Waar verheug je je op in het nieuwe jaar?

Het hoeft niet allemaal mooi te zijn, juist niet. Wat was ingewikkeld? Waar heb je het meeste van geleerd dit jaar? Wat vond je moeilijk? (Tip: maak een stapel vragenkaartjes voor aan tafel. Laat je kind er tekeningen bij maken.)

3 De mantel der liefde

Kerst kan voelen als een lange serie verplichtingen. Eerste kerstdag bij háár, tweede kerstdag bij hèm, dat werk. Het moet gezellig zijn. Het moet leuk zijn. Je moet je nette kleren aan. Maar moet dat allemaal echt? Of wíl je het? Haal de mantel der liefde van zolder. Laat de laatkomer te laat komen, laat de introvert stilletjes in een hoekje zitten, laat de nieuwe aanhang zenuwachtig zijn en de kinderen druk.

Kerst is maar twee dagen. Familie en vrienden zijn een link naar het verleden, maar ook een brug naar de toekomst. En daartussen dan dit moment, hier aan tafel, met de mensen die hier nu zijn. Een moment om hoe dan ook te koesteren.

Lees ook

Dot’s advies over hoe je helemaal jezelf kunt zijn bij je familie. In dit mooie stuk legt Lisette Thooft uit waarom familiegevoelens zo peilloos diep gaan En hier geeft filosofe Stine Jensen tips voor een waardevol tafelgesprek.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Je hoeft jezelf niet langer te bewijzen, en dit is waarom
Je hoeft jezelf niet langer te bewijzen, en dit is waarom