Een ode aan je innerlijke heks

Een ode aan je innerlijke heks Een ode aan je innerlijke heks Een ode aan je innerlijke heks

Vrouwen die zich uitspraken, onafhankelijk waren of afweken van de rest werden eeuwenlang vervolgd als heks. Mogelijk is de impact daarvan nog altijd voelbaar. Wie nu van zich laat horen, loopt immers ook kans bespot te worden, maar dan op social media.  

Miljoenen jaren waren het vrouwen die traditioneel gezien de rol van heler, wegwijzer en vroedvrouw hadden. Wie op zoek was naar genezing, inzicht of helderheid, wendde zich tot zo’n ‘wijze’ vrouw. Zij gidste immers lichamen de wereld in en zielen er weer uit. Zij was intiem met de overgangen van het leven, en dat gaf haar wijsheid, natuurlijke kracht en aanzien. Dit archetype van de wijze vrouw met kennis van de diepte van de ziel is in opkomst en wordt uitvoerig beschreven door onder meer Clarissa Pinkola Estes in ‘De ontembare vrouw’ en Glennon Doyle in ‘Ongetemd’. Ontembaar staat voor onbeteugeld, onbevreesd en onbesuisd, ook wel samengevat als ‘wild’. Deze wilde wijze vrouw leeft in ons allemaal. Toch laten we haar niet makkelijk zien. Vaak zit ze verstopt achter dikke lagen van aangepastheid, conditionering en angst. Bang om te veel te zijn, te luid, te sexy, te ongemakkelijk. Bang om buitengesloten of bespot te worden.  

Onbewuste vrees

Die angst komt niet uit de lucht vallen. Het is de impact van eeuwenlange heksenjacht waarbij tienduizenden vrouwen in Europa vervolgd en publiekelijk vermoord werden. In haar boek ‘De Heks van Limbricht’ breekt Susan Smit een lans voor de laatste heks die in Nederland veroordeeld werd: Entgen Luijten (overleden in 1674). Ze maakt duidelijk dat al deze vrouwen geen heksen waren, maar vrouwen. Wilde wijze vrouwen van wie we nu weer zo onder de indruk zijn. 

Maak contact met je innerlijke heks

Zonder dat je je er misschien bewust van bent, kan de angst om je te laten zien een rol spelen in je leven. De volgende vragen kunnen tot nadenken stemmen.   

  • Ben ik geneigd om mezelf kleiner voor te doen dan ik eigenlijk ben?
  • Ben ik bang om gezien te worden?
  • Vermijd ik het om ophef te veroorzaken, ook als het nodig is om mezelf of een ander te beschermen?
  • Vind ik het moeilijk om mijn eigen waarheid uit te spreken naar anderen toe?
  • Voel ik me vaak verplicht om andermans wonden te helen?
  • Neem ik vaak energie over van anderen? 

Bron: mamamedicine.com 

Heel worden

Nadat je geconstateerd hebt dat de angst voor je eigen kracht ook in jou aanwezig is, kun je die angst als een ui afpellen. Want de ene angst verbergt vaak een volgende, die als aanname diep geworteld kan zitten. Als je zover bent dat je je niet meer laat weerhouden door wat anderen zullen denken of vinden, kun je met de volgende stappen onderzoeken hoe je verder kunt helen.

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

Stap 1: Maak onderscheid tussen wat je hoort te voelen en te doen, en wat je daadwerkelijk voelt en doet. Veel vrouwen verbergen hun gevoelens. Ze zeggen ja, maar voelen nee.

Stap 2: Leer je eigen grenzen te gaan bewaken en een onafhankelijke ik te ontwikkelen. Durf ruimte in te gaan nemen en te vertrouwen op je eigen kwaliteiten.

Stap 3: Als de leegte in je buik gevuld is met zelfliefde en zelfinzicht, dan kan het contact met je ziel opbloeien en kun je geïnspireerd je talenten en gaven delen met de wereld.

Uit: ‘De verboden vrouw spreekt’, Pamela Kribbe 

Tekst: Sarah Domogala 

Meer lezen over contact met je innerlijke stem?

Glennon Doyle vertelt hoe je contact maakt met deze innerlijke wijsheid.

Volgend artikel
Zo word je een moderne heks
Zo word je een moderne heks