Het is een gevoel dat we het liefst uit de weg gaan, waar we amper over praten en waar we ons soms zelfs voor schamen: eenzaamheid. Terwijl het je juist zoveel kan leren. Over jezelf, maar ook over de relaties die jij het liefst zou willen met anderen. Als je periodes waarin je je alleen voelt accepteert en omarmt, kan eenzaamheid je leven zelfs positief veranderen.
Eenzaamheid komt overal voor
De buitenkant, het ‘plaatje’ van hoe iemand eruitziet voor de buitenwereld, kan behoorlijk misleidend zijn. Ook iemand die op het oog een gelukkig en vol leven leidt – met een fijne relatie, een interessante baan en volop vriendschappen – kan zich vanbinnen eenzaam en alleen voelen. Je kunt eenzaamheid ervaren omdat je daadwerkelijk alleen bent, maar ook omdat je je niet begrepen voelt, worstelt met een onverwerkt trauma, of het gevoel hebt dat iedereen om je heen gelukkig is behalve jij. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking.
Nooit echt alleen
Als je een sterke, bewuste relatie met jezelf hebt, ben je volgens transformatie-expert Sloane nooit écht alleen. Zij maakte zelf een periode van eenzaamheid mee toen ze besloot haar relatie te verbreken en bijna al haar andere contacten tijdelijk on hold te zetten. Ze kóós ervoor alleen te zijn, hoe moeilijk ook. Het werd de meest oncomfortabele maar tegelijkertijd de meest krachtige periode van haar leven, waarin ze losliet wat ze niet meer nodig had en leerde te leven volgens haar ware zelf.
In een persoonlijk essay deelt Sloane drie manieren van omgaan met eenzaamheid die haar hielpen om een betekenisvolle relatie met zichzelf op te bouwen:
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
1. Doorvoel wat je voelt
Sta jezelf toe om echt te ervaren wat je voelt. Probeer jij eenzaamheid te ontvluchten met alcohol, door fanatiek te gaan sporten of met urenlange scrollsessies op Instagram? Iets anders? Wees je bewust van de manieren waarop je je emoties probeert te verdrukken en weet dat vluchten voor eenzaamheid niet helpt. Het zorgt er alleen maar voor dat het ongemakkelijke gevoel langer blijft.
Druk geen stempel op je lichamelijke en geestelijke reacties op eenzaamheid (zoals ‘dit is een slecht gevoel’ of ‘dit hoort niet’), maar blijf er met je aandacht bij en laat alles er zijn. Na een tijdje zul je merken dat je gevoelens en emoties minder worden, alsof ze oplossen in het niets. Door wat je voelt er helemaal te laten zijn, gaan ongemakkelijke emoties eerder voorbij en maak je ruimte om met liefde en compassie naar jezelf te kijken.
2. Geef jezelf liefde
Waarom zou je op iemand anders wachten voor liefde, als je het jezelf ook kunt geven? Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt jezelf ook een knuffel geven. Probeer het maar eens. Hoe meer manieren je ontdekt om jezelf lief te hebben en blij te maken, hoe minder afhankelijk je wordt van andere mensen en omstandigheden voor een goed gevoel.
3. Wees dankbaar voor de tijd die je alleen doorbrengt
“Relaties met anderen kunnen nooit dieper gaan dan de relatie met jezelf”, zegt Sloane. “Als je de uitdaging van eenzaamheid omarmt als een cadeau en de tijd neemt om een liefdevolle relatie met jezelf te ontwikkelen, gebeuren er fantastische dingen.” De relatie die je met jezelf hebt, vormt dan de basis voor het type relaties met anderen waar je naar verlangt.
Nieuw: Happinez Agenda 2025
-
Personaliseer je eigen omslag
-
Indeling per week
-
12x astrologische maandvoorspelling
-
Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
Meer lezen over eenzaamheid?
Lees hier zeven tips om je minder eenzaam te voelen in je dagelijks leven.