Dit is waarom je emoties nooit moet onderdrukken (en juist mag doorvoelen)

Dit is waarom je emoties nooit moet onderdrukken (en juist mag doorvoelen) Dit is waarom je emoties nooit moet onderdrukken (en juist mag doorvoelen) Dit is waarom je emoties nooit moet onderdrukken (en juist mag doorvoelen)

Als we boos of verdrietig zijn, wordt ons al snel verteld dat het tijd is om het los te laten en weer verder te gaan. Maar juist het doorvoelen van onze emoties is belangrijk. Hoe zit dat precies en hoe begin je met het doorvoelen van je emoties?

Iemand heeft je vast weleens verteld dat het tijd is om verder te gaan. Om je emoties te parkeren en je schouders er weer onder te zetten. Maar als je je verdrietig, bang of moedeloos voelt en je door je omgeving het idee krijgt dat dat niet oké is, dan ga je twijfelen aan jezelf en de boodschap die je lichaam je probeert te vertellen. Je zoekt afleiding en doet er alles aan om je zwakte – want zo zie je het: zwak – maar niet te tonen aan de buitenwereld. Want die emoties? Die mogen niet gezien worden.

Onderdrukken is ongezond

Dat is in een notendop hoe Emily Roberts, psychotherapeut en auteur, de manier waarop wij met emoties omgaan omschrijft. Of beter gezegd: de manier waarop wij niet met onze emoties omgaan. Volgens Roberts leven we in een maatschappij waarin ons als kind al wordt geleerd dat het beter is om bepaalde emoties te onderdrukken.

Slecht advies, want juist voelen leidt tot genezing. Wanneer je je emoties blijft onderdrukken of kritiek op jezelf hebt om wat je voelt, dan heeft dat gevolgen voor je gezondheid. Zo ontdekte de Amerikaanse Dokter Sarno dat er een relatie is tussen boosheid en pijn in de onderrug. Die pijn is volgens hem niets anders dan boosheid die je niet hebt mogen uiten.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Maar ook andere lichamelijke en psychische klachten, zoals hartklachten, auto-immuunziekten, geheugenverlies, angststoornissen en depressie, kunnen volgens onderzoek het gevolg zijn van het negeren van onze emoties.

Adempauze

Maar stilstaan en luisteren naar onze emoties, dat kan nog best een uitdaging zijn in een drukke wereld waarin ons de mogelijkheid tot ontsnappen wordt geboden: in onze telefoon, met Netflix. En die verleiding is des te groter omdat luisteren naar je emoties soms eng, gek, ongemakkelijk en onwennig is.

Roberts adviseert om een aantal keer per dag een korte adempauze in te lassen, waarin je voor een paar minuten diep in- en uitademt. Je kijkt bij jezelf naar binnen en ontdekt hoe je je voelt, wat er in je hoofd omgaat en of er ergens spanning in je lijf zit. Door de diepe ademhaling activeer je de nervus vagus; de hersenzenuw die emoties reguleert. Je masseert als het ware je emoties en haalt de spanning eraf.

(H)erkenning

Terwijl je ademt, identificeer je alles wat je voelt. Simpelweg door te erkennen welke emoties aanwezig zijn, worden ze minder intens. Er ontstaat meer ruimte, je emoties ontspannen en daardoor jij ook. Mocht het identificeren van je gevoelens nog lastig zijn, blijf dan mild voor jezelf. Je intentie is goed en daar gaat het om. Daarnaast, iedereen heeft zowel fijne als minder fijne gevoelens. Wees dus niet streng voor jezelf als je boosheid of stress voelt, want ook deze gevoelens mogen er zijn.

Nieuw: Happinez Agenda 2025

  • Personaliseer je eigen omslag

  • Indeling per week

  • 12x astrologische maandvoorspelling

  • Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over omgaan met emoties?

Zo maak je van stress een positieve kracht.

Volgend artikel
Deze vijf emoties zijn ook voor jou herkenbaar
Deze vijf emoties zijn ook voor jou herkenbaar