Wat empathisch zijn je brengt

Door Susan Smit
Wat empathisch zijn je brengt Wat empathisch zijn je brengt Wat empathisch zijn je brengt

Als je op de fiets door een andere fietser wordt afgesneden, kun je natuurlijk een ‘kijk uit je doppen’-achtige opmerking maken en dan heb je nog gelijk ook. 

Maar je kunt ook, en dat bevalt mij veel beter, bedenken dat je zelf ook wel eens een foutje maakt in het verkeer. Overweeg de mogelijkheid dat de ander een slechte dag heeft en kijk hem of haar vriendelijk aan. Tien tegen een dat er alsnog een verontschuldiging volgt, waarna jij kunt zeggen ‘geen punt’ en je beide met een beter humeur dan daarvoor je weg vervolgt.

Empathisch zijn

In deze tijd waarin het bewaken van je grenzen, weten wie je bent en kenbaar maken van je wensen zo hoog wordt gewaardeerd, wordt de deugd van het je kunnen verplaatsen in anderen en empathisch zijn bijna met wantrouwen bekeken. Alsof je daarmee het risico loopt jezelf kwijt te raken. Terwijl je kunnen inleven in de ander niet betekent dat je onmiddellijk andermans wensen moet inwilligen of diens mening moet adopteren.

Empathisch zijn betekent dat je even niet bezig bent je eigen punt te maken, maar je je inspant om de mededeling van de ander te begrijpen zoals die bedoeld is. Het voorkomt dat je je eigen gevoelens en ideeën in de ander veronderstelt. Of er juist van uit gaat dat de ander een tegenstander is en alles als een aanval beschouwt. Er zijn al veel te veel boze mensen in dit land, nietwaar?

Vriendelijkheid

Als je hip wilt zijn, noem je het ‘kill it with kindness’. Een op het eerste gezicht onaardige opmerking, egoïstische houding of agressieve toon kun je weerleggen met vriendelijkheid die daar haaks op staat. In de meeste gevallen werkt empathisch zijn wonderwel. Vaak zal de ander even in verwarring zijn, maar dan verzachten en evenveel vriendelijkheid tonen. Je hebt haat vermoord met liefde, vijandschap de nek omgedraaid met vriendelijkheid. Het is efficiënt, kost minder energie dan de strijd aangaan en je houdt er beide een goed gevoel aan over.

En dan het allergrootste voordeel: je verplaatsen in de belevingswereld van een ander mens, in andere omstandigheden en met een andere achtergrond dan de jouwe vergt inspanning. Hoe verder die persoon van jou af ligt, hoe meer inlevingsvermogen er van je wordt gevraagd. En dat maakt je een liefdevoller, evenwichtiger en rijker mens.

Beeld: fotografie door Aiala Hernando, styling door Cyn Ferdinandus 


Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Waarom echte goede raad uit het hart komt.

Volgend artikel
Altijd het gevoel dat je tijd tekort komt? Met deze inzichten creëer je rust
Altijd het gevoel dat je tijd tekort komt? Met deze inzichten creëer je rust