Jezelf centraal stellen, lief zijn voor jezelf, zelfcompassie tonen… Hoe je het ook noemen wilt: focussen op jezelf is belangrijk voor een evenwichtig, prettig bestaan. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En welke ‘zelfzorg-methode’ is het meest effectief?
Spoiler: het is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt.
Zo rigoureus hoeft het niet te zijn
Een verbroken relatie, moeilijkheden op het werk of een periode waarin je niet zo lekker in je vel zit; er zijn veel situaties denkbaar waarin de focus op jezelf even één van je grootste prioriteiten zou mogen zijn. Sterker nog: er hoeft niet eens een aanwijsbare aanleiding te zijn voor een beetje meer aandacht voor jou. Voor een ander zorgen lukt immers pas als je dat eerst voor jezelf doet, weet je nog?
Vanzelfsprekend
Dat gezegd hebbende rijst een andere, belangrijkere vraag: wat betekent het nou eigenlijk om te focussen op jezelf? Neem een situatie waarin een relatie eindigt en twee mensen zonder elkaar verder moeten. Vanzelfsprekend is het dan waardevol om je eerst volledig op jezelf te focussen alvorens je je in het volgende avontuur stort. Maar betekent dat dan dat je je absoluut niet in het dating-landschap moet begeven? Dat je als kluizenaar moet gaan leven en pas weer een beetje contact kunt maken met anderen als je hebt uitgevonden wat je nu écht wilt?
Aandacht geven
Nee, zegt relatietherapeut Esther Boykin. Volgens haar hoeft focussen op jezelf echt niet zo rigoureus te zijn als soms beweerd wordt. Haar methode is een stuk simpeler en werkt als volgt: verdeel je leven in segmenten (relaties, algemene fysieke gesteldheid, mentale staat en de gemeenschap waarin je leeft) en bekijk vervolgens welke al goed voelen en welke segmenten juist wat meer aandacht verdienen. Vanuit die positie wordt het ineens heel helder welke tastbare stappen je mag gaan zetten om een bepaald deel van jou meer aandacht te geven.
Een bredere horizon
Focussen op jezelf betekent volgens Boykin dat je je richt op de aspecten in je leven die je weleens anders zou willen zien. Misschien heb je altijd al eens een andere taal willen leren maar nam je daar geen tijd voor vanwege je relatie? Of misschien heb je al een tijdje behoefte aan nieuwe vrienden, een nieuwe hobby of een andere woonplaats? Door die dingen te bewerkstelligen die jij mist, wilt veranderen of wilt toevoegen in je leven, focus je je automatisch op jezelf.
Om je heen
Anders dan de woorden ‘focussen op jezelf’ doen vermoeden hoeft het dus helemaal niet te betekenen dat je dingen in je eentje gaat doen, of dat je heel kritisch naar jezelf gaat kijken. Het gaat er juist om dat je naar het leven ‘om je heen’ kijkt en alle kansen die jij wilt nemen ook daadwerkelijk grijpt.
Dat geldt uiteraard ook voor mensen in een relatie, geeft Boykin aan. Zeker wanneer de levens van jou en je partner erg op elkaar afgestemd zijn is het belangrijk om op jezelf te blijven focussen. Anders ligt het gevaar op de loer dat je jezelf vergeet uit te dagen; dat je horizon niet breder, maar juist kleiner wordt.
Slechte relatie
Het mooie is: bijna nooit is iets wat je wilt het tegenovergestelde van dat wat je al hebt. In andere woorden: wil het nog niet zo lukken wat relaties betreft? Dan hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je daten volledig afzweert. Of heb je een slechte relatie achter de rug? Dan betekent dat niet dat je nooit meer een relatie kunt aangaan. Inderdaad; zo rigoureus hoeft het allemaal niet te zijn.
Het draait volgens Boykin om het creëren van tijd voor de dingen en ervaringen die jou energie geven. Zaken die jij koestert. Weet je welke dingen dat zijn en hoe je die behoeftes kunt voeden? Dán ben je op jezelf aan het focussen.
Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus
Meer lezen over zelfliefde?
Deze brief is voor iedereen die ooit verlaten is door zijn geliefde.