Kun je jezelf oefenen in gelukkiger worden? Absoluut, zegt neuropsycholoog Rick Hanson. En wel in vijf minuten per dag, volgens de vierstappenmethode die hij bedacht.
Dankbaarheid en levensvreugde
Stel je eens voor dat je je vermogen tot gelukkig zijn zou kunnen trainen. Dat je er goed in zou kunnen worden om geluk te ervaren en dat geluksgevoel vast te houden. Geluk in de vorm van vrede, plezier, dankbaarheid, energie, levensvreugde, of wat geluk voor jou ook maar is. Volgens de Amerikaanse neuropsycholoog Rick Hanson kan het.
In zijn nieuwste bestseller ‘Geheugen voor geluk’ beschrijft hij hoe we onze hersenen hierin kunnen trainen, en dat in vijf minuten per dag. Zo doe je dat:
Stap 1: Heb de ervaring
Heb of herbeleef een goede ervaring. Het mag een echte ervaring zijn, maar ook een bedachte. Een grote of een kleine. Geniet tijdens de lunch van de geur, kleur en smaak van een frisse zomersalade. Herbeleef een intiem moment met je geliefde. Strek je in je verbeelding uit op een zonovergoten strand in Italië.
Stap 2: Verrijk de ervaring
Eraan denken is niet genoeg, het gaat erom de ervaring intens te beleven. Juist dat verankert ’m in ons hoofd. Neem daarom minstens vijf tot tien seconden om je geest helemaal te vullen met het goede gevoel. Voel het geluk met je hart, voel de aanraking van je geliefde op je huid, ruik de zee, zie elk blaadje van een bloem. Probeer dan even te begrijpen waarom de ervaring voor jou persoonlijk veel betekent: jij houdt van bloemen, er is een speciale liefde tussen jou en die ander of jij bent diep vertederd als je een jong hondje ziet. De ervaring persoonlijk maken zorgt dat deze nog beter in je geest wordt opgenomen en opgeborgen.
Stap 3: Absorbeer de ervaring
Laat de ervaring deel van jou worden. Visualiseer hoe het gevoel als fijn goudstof in je hoofd neerdwarrelt, of als zachte balsem op je hart gaat liggen. Besef dat je deze ervaring voortaan altijd met je meeneemt, als innerlijke proviand voor je levensreis.
Stap 4: Verbind de ervaring
Deze vierde stap kun je toepassen, maar het hoeft niet. Verbind je een goede ervaring aan een minder goede, dan wordt de minder goede ervaring stap voor stap ‘uitgegumd’ in je hoofd. Dit gaat zo. Raak vanuit het opgeroepen goede gevoel voorzichtig een gevoelige plek vanbinnen aan. Wie zich bijvoorbeeld bij de vorige stappen gericht heeft op een mooie ervaring met een geliefde, kan de deur op een kier zetten naar een pijnlijke herinnering aan de liefde. De kunst is om te zorgen dat de positieve ervaring steeds groter blijft dan de negatieve. Gaat negativiteit overheersen, zink dan helemaal terug in de goede ervaring. Sluit altijd af door nog eens diep op te gaan in de positieve ervaring.
Meer gelukstips van Rick Hanson vind je in Happinez ‘Kompas’