Aardig, integer, behulpzaam – er is niemand die dat níet wil zijn. Allemaal streven we ernaar een goed mens te zijn. Maar heel hard proberen helpt niet, blijkt uit onderzoek.
Je zou denken dat bewust je best doen om goed te zijn voor anderen, ertoe leidt dat je inderdaad steeds hartelijker, liever en integerder bent. Sociaal psycholoog Dolly Chugh deed er onderzoek naar. Wat blijkt: dan maken we juist meer fouten.
In de verdediging
Iedereen verstaat iets anders onder ‘een goed mens zijn’, maar allemaal vinden we het belangrijk om onszelf zo te kunnen zien. ‘Morele identiteit’, noemt Dolly dat. Als iemand ons aanspreekt op ons gedrag – een misplaatst grapje, een te grote uitgave voor ons werk – dan voelen we ons rot en zijn we geneigd in de verdediging te schieten. Want, hallo, we doen toch ook allemaal goede dingen? Zo beschermen we onze morele identiteit.
Hoe hard we ook streven naar goed gedrag, toch maken we fouten. Dat heeft ermee te maken dat heel veel processen in onze hersenen onbewust plaatsvinden. Er komen ieder moment 11 miljoen (!) informatiedeeltjes binnen, waarvan we er maar 40 bewust kunnen verwerken. Ook al willen we helemaal geen seksistische, racistische of andere ‘slechte’ dingen denken, soms gebeurt dat onbewust.
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Onbewuste associaties
Chugh illustreert dat met een mooi voorbeeld. Natuurlijk ziet ze zichzelf niet als een racist. Maar toch wordt ze er op een dag door haar studenten op aangesproken dat ze vaak de namen van twee studenten met elkaar verwart – die helemaal niet op elkaar lijken, maar toevallig wel dezelfde huidskleur hebben. ‘Onze onbewuste associaties liggen vaak niet in lijn met onze bewuste overtuigingen,’ zegt ze.
Door koortsachtig te blijven streven naar Goed Gedrag en in de verdediging te schieten als we op minder charmant gedrag worden aangesproken, leren we niet, zegt Chugh. We kunnen de lat beter wat lager leggen, dan ontwikkelen we ons juist meer.
Soort-van-goed mens
Haar advies: laat het los. Verruim je definitie van ‘een goed mens’, en neem je voor om een good-ish (‘soort-van-goed’) mens te zijn. Zo’n mens accepteert van zichzelf dat hij fouten maakt, maar doet zijn best ervan te leren. Hoe meer oog je hebt voor je fouten (en hoe meer je die omarmt), hoe meer je groeit – en hoe aardiger, integerder, ‘beter’ je wordt.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer lezen over jezelf een beter mens maken?
Het helpt om elke dag even bij een van deze dingen stil te staan.