Glij je uit over een bananenschil, dan hoop je dat niemand je ziet terwijl je een zwieper maakt. Zo is het vaak ook met blunders, mislukkingen en missers op andere vlakken.
Je schaamt je, neemt je voor in elk geval niet nog een keer zo’n fout te maken en denkt er niet meer aan. Maar dan laat je wel een kans liggen, zegt schrijfster en ervaringsdeskundige Elizabeth Day. Volgens haar is niks zo louterend als falen.
Ze baseert zich op jarenlange faal-ervaring, én op gesprekken die ze voerde over falen met allerlei beroemde mensen. Soms krijgt ze dan de kritiek dat al die succesvolle types (acteurs, ondernemers, zangeressen…) gemakkelijk kunnen vertellen over hun missers, want ze hebben het intussen inmiddels gemaakt? Zelf ziet Elizabeth dat anders: ze vindt het juist hoopgevend dat ook de grootste sterren af en toe een dikke vette bananenschil tegenkomen. Net als iedereen. In het boek ‘Durf te falen’ deelt ze de lessen die ze heeft geleerd. Dit zijn er drie.
Ga onderuit in de liefde
Soms zie je high school sweethearts, stellen die al vanaf hun vijftiende bij elkaar zijn en het sprookje van ‘ze leven nog lang en gelukkig’ belichamen. Bij Elizabeth ging het bepaald niet zo. Ze scheidde op haar 36ste en werd, na jaren samen, wakker in een nieuwe wereld: die van Tinder, Bumble en Happn. Dapper begaf ze zich op die datingapps, en er volgde een lange rits teleurstellende, lachwekkende en soms pijnlijke avonturen. Bij elke nieuwe vlam stelde ze zich koortsachtig allerlei vragen: wat mag ik van hem verwachten? Stel ik te hoge eisen? Totdat ze, na de 237520723ste date, besefte: ik weet dondersgoed wie ik ben en wat voor iemand bij mij past (en wie níet).
Vanaf dat moment durfde ze zichzelf te zijn en zich open te stellen voor de kans op liefde. ‘Ik heb er een gezondere kijk op afwijzing aan overgehouden, omdat ik me realiseerde dat je openstellen voor de kans op liefde het enige is wat je kunt doen, wat met zich meebrengt dat je je kwetsbaar op moet stellen. Goed, misschien word je wel gekwetst en liefdesverdriet is altijd verschrikkelijk, maar het is niet dodelijk en het gaat weer over.’
Maak uitglijders op je werk
Jarenlang werkte Elizabeth voor de gerenommeerde Britse krant The Observer. Jarenlang, zonder om opslag te vragen. Ze zei ja op vrijwel elk verzoek, was degene die steevast het meest rottige rubriekje samenstelde, en ging op reportages waar ze diep ongelukkig van werd. Een overnachting bij een griezelige geïnterviewde, puur omdat ze niet had durven zeggen dat ze dat niet wilde, was een dieptepunt. Nadat ze zich acht jaar lang gewillig en flexibel had opgesteld, besloot ze dat het genoeg was. Ze zegde haar baan op en ging freelancen. ‘Het was een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen en werd hoofdzakelijk ingegeven door mijn instinct, niet door mijn verstand.’ Het falen zat ‘m in het oneindig aan blijven modderen en onderdrukken van je diepste wensen – maar juist daardoor vond ze de wilskracht om het roer om te gooien.
Faal in het beheersen van je woede
Na haar scheiding was Elizabeth een tijd samen met een veel jongere man. Hij wist dat zij graag kinderen wilde, zij wist dat hij daar nog niet aan toe was, maar dat ‘over een tijdje wel zou zijn’. Toen hij het uitmaakte, was ze eerst een tijd intens verdrietig. Daarna kwam ze hem tegen op een feestje, en plotseling nam woede het over. Woede die er eigenlijk al die tijd al geweest was, maar waar ze geen ruimte voor gemaakt had. Van jongs af aan had ze geleerd boosheid zo veel mogelijk te onderdrukken. ‘Wij vrouwen hebben onze boosheid heel lang ingeslikt, op onszelf gericht en geaccepteerd die in de vorm van schaamte te uiten.’ Zonde, zag ze plotseling in. Want woede kan de beste brandstof zijn. ‘Toen ik mijn boosheid onder ogen zag was die niet meer iets om bang voor te zijn, maar iets wat ik ergens op kon richten en kon omzetten in motivatie.’
Podcast en boek
Al vijf seizoenen lang interviewt Elizabeth in de podcast ‘How to fail with Elizabeth Day’ mensen als filosoof Alain de Botton, zangeres Lily Allen, actrice Phoebe Waller-Bridge (zij van de serie Fleabag) en zenboeddhist Haemin Sunim. Je luistert de podcast bijvoorbeeld via Spotify of via Podbean.
Lees ook
‘Durf te falen – Alles wat ik heb geleerd van dingen die fout gingen’, Elizabeth Day, uitgeverij Ambo Anthos (2020).
Meer lezen?
- Vijf redenen voor een date met jezelf
- Waarom het goed is om jezelf als een goede vriendin te behandelen
- Uit de dagelijkse sleur ontsnappen doe je zo