Ben je heel empathisch? Dit is hoe je daarmee omgaat

Ben je heel empathisch? Dit is hoe je daarmee omgaat Ben je heel empathisch? Dit is hoe je daarmee omgaat Ben je heel empathisch? Dit is hoe je daarmee omgaat

Empathie betekent dat je je in kunt leven in anderen. Het is een eigenschap die het leven verrijkt, maar als je heel empathisch bent kan het je soms ook teveel worden, omdat de wereld té hard binnenkomt. Je zou dan misschien wel iets onverschilliger willen zijn – maar kan dat, zonder dat je je empathie verliest? (Ja. En dit is hoe.)

Misschien wel de mooiste eigenschap

Empathie betekent het vermogen je in de gevoelens van iemand anders te verplaatsen en dat is misschien wel de mooiste menselijke eigenschap. Empathie verstevigt de band die je hebt met anderen, het zorgt dat we diepe gesprekken kunnen hebben, dat we bijspringen als iemand het moeilijk heeft.

Hoe sympathischer je bent, hoe beter je je kunt voorstellen hoe het is om in de schoenen van iemand anders te staan. En soms kan dat ook teveel worden. Zeker nu via sociale media er veel persoonlijke verhalen je leven binnen komen van mensen buiten je directe kringetje. Er is zoveel leed en verdriet in de wereld – hoe kun je je daar eigenlijk níet af en toe door overweldigd voelen?

’Je trekt het je allemaal teveel aan’ zeggen mensen dan. ‘Je kunt niet het leed van de hele wereld op je schouders nemen.’ Makkelijk gezegd, maar als je heel empathisch bent is het niet iets dat je even uit kunt zetten. En eigenlijk wíl je dat ook niet. Merk je dat je soms te empathisch bent, en overspoeld wordt door meegevoel? Misschien helpt dit.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

1. Kom in actie

Empathie is een gevoel dat aanspoort om in actie te komen. En uiteindelijk is de beste manier om daarmee om te gaan: luister naar je gevoel! Trek je je iets aan van mensen die je persoonlijk kent en die het moeilijk hebben, dóe er dan ook iets mee. Breng soep, stuur een kaartje, hang bloemen aan de deur. (Weet je niet wat je moet zeggen als iemand die je kent het moeilijk heeft? Hier lees je wat je kunt doen.)

2. Kijk breder

Het kan ook helpen om te bedenken dat empathie ook nadelen heeft. Klinkt raar? Toch is het zo. ’Het probleem is dat empathie eigenlijk bijziend is,’ schrijft filosoof Ignaas Devisch in zijn boek ‘Het empathisch teveel’. Empathie is doorgaans gefocust op één individu, maar de grote groep (met dezelfde tegenslag) verlies je daarmee uit het oog en eigenlijk is dat niet eerlijk.

De oplossing? Kijk breder. Steun organisaties die structureel iets proberen te veranderen, bijvoorbeeld aan armoedebestrijding, die opkomen voor kinderen in oorlogsgebieden of die vluchtelingen helpen, zoals WarChild of VluchtelingenWerk Nederland.

3. Probeer een evenwicht te vinden

Devisch pleit voor wat hij noemt ‘een werkbare onverschilligheid’. Hij merkt terecht op dat het gewoon niet mogelijk is om met iedereen mee te voelen, dat zou leiden tot psychische overbelasting.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

De kunst is om een middenweg te vinden. Niet door minder empathisch te worden, maar door, bijvoorbeeld, je empathie vooral te laten gelden voor mensen die je persoonlijk kent, en daarnaast je in te zetten voor meer rechtvaardigheid – of organisaties te steunen die dat doen.

Dat is misschien minder persoonlijk, maar net zo belangrijk. Op deze manier blijf je zelf overeind, in de wetenschap dat je je niet ál het leed van de wereld kunt aantrekken, maar dat je doet wat binnen je mogelijkheden ligt – en een beetje meer.

Meer lezen?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
5 dingen die je herkent als je hooggevoelig bent (en hoe je hiermee omgaat)
5 dingen die je herkent als je hooggevoelig bent (en hoe je hiermee omgaat)