Je mag al jarenlang stemmen, betaalt netjes afvalstoffenbelasting en hebt een hypotheek – maar echte volwassenheid heeft met dat alles helemaal niets te maken. Wel met diep van binnen jezelf kennen én de durf hebben om dat te laten zien. Zo word je wie je bent.
1. Weet dat je voor jezelf op mag komen (en zag wat vaker nee)
Elke keer dat je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt of niet wil, zeg je nee tegen jezelf. Zorgzaamheid en behulpzaamheid zijn mooie eigenschappen, maar in het leven moet altijd een gezonde balans zijn tussen wat je wíl doen en wat je móet doen. Is die balans zoek? Dan vreet dat levensenergie. Levensenergie die niet langer beschikbaar is voor jou. Echt volwassen zijn is weten wanneer je een helpende hand mag zijn én wanneer je nee mag zeggen. Dat lijkt eng, want we willen allemaal graag aardig gevonden worden en ach, dat ene taakje kan je er nog wel bij hebben toch? Maar zodra je leert om voor jezelf op te komen, zul je veel meer vrijheid en autonomie ervaren in je leven. Probeer ‘t maar eens.
2. Het gras is nergens groener, dus stop met kijken naar het (online) gazon van de buren
Het zit in onze natuur om onszelf voortdurend met anderen te vergelijken. Evolutionair gezien was dat ook hartstikke nuttig, met het oog op de overlevingskansen. Maar dat nut is inmiddels omgeslagen in een regelrechte kwelling. Dankzij Instagram en Facebook worden we immers vierentwintig uur per dag op de hoogte gehouden van de succesverhalen van onze vrienden, familie, kennissen en zelfs wildvreemden. Vergeleken met de gelikte Instagramfeed van je knappe buurmeisje oogt jouw échte leven nogal, tja… flets? Het gekke is: jouw leven ís helemaal niet flets, of in ieder geval niet fletser dan die van je buurmeisje. Ook al lijkt dat zo. Probeer jezelf hier voortdurend aan te herinneren. Lukt dat niet? Misschien is het een goed idee om een social media-detox in te lassen of het gebruik iets te minderen. Kies voor jezelf!
3. Bewandel je eigen pad in het leven
Vraag een gemiddelde begintwintiger wat hij of zij wil in het leven. Grote kans dat het antwoord bestaat uit: een fijne relatie, kinderen, een hond of kat, een mooi huis, verre reizen maken, een druk sociaal leven, een fit en gezond lichaam en een baan waarin ik écht iets kan betekenen. Het leven is dan minder in cement gegoten dan vijftig jaar geleden, er bestaat nog steeds een maatschappelijk beeld van ‘hoe het heurt’. Het hardnekkige idee dat we gelukkig worden als we gewoon hard werken en doen wat iedereen doet is nog lang niet uitgeroeid. Maar het leven draait niet om doen wat hoort, het leven draait om weten wie je bent en wat jíj belangrijk vindt. Zoek de verbinding met jezelf in plaats van de verbinding met de wereld. Als je er dan achter komt dat wat jij belangrijk vindt niet strookt met wat de maatschappij vindt dat jij moet doen; durf dan jouw eigen pad te bewandelen.
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
4. Leer om van jezelf te houden
Vaak zijn we onze eigen grootste vijand. Onze innerlijke criticus praat in negatieve, harde woorden tegen ons. Maar waarom? Het leven is al zo vaak een gedoe en dan gooien we ook nog eens olie op het vuur door onszelf de put in te praten. Tijd om hiermee te stoppen en je eigen beste vriend te worden, in plaats van vijand. Probeer je bewust te worden van de woorden die je gebruikt als je tegen jezelf praat. Bedenk dat jij niet je gedachten bent en neem afstand van dat zeurende stemmetje. Met meditatie en mindfulness kun je jezelf aanleren positiever over jezelf te denken. Want echt volwassen ben je pas als je hebt geleerd van jezelf te houden zoals je bent – met gebreken en al.