‘Aim for the moon, because even if you fail, you’ll land amongst the stars’ wordt ons verteld. En dus bedenken we vol goede moed grandioze voornemens die we willen waarmaken – om twee weken later alweer op te geven. Bedenk dan: grootse dingen bereik je juist door klein te denken.
‘Alle begin is moeilijk’ zegt men weleens. Nu is mijn persoonlijke ervaring dat dit niet helemaal klopt. Sterker nog, ik vind beginnen het makkelijkste wat er is. Bijna elke maand start ik wel met iets nieuws. Van trainen voor een marathon tot het hele huis opruimen of elke week een boek willen lezen. Ik ren een rondje door de buurt, start met het uitmesten van mijn kledingkast en begin eindelijk in ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara. Ja, dat begin gaat me altijd prima af, de lastigheid volgt pas daarna: doorzetten, volhouden en afmaken. Want al die ambitieuze plannen van mij? Die strandden binnen mum van tijd op de kliffen van mijn dagelijks leven.
Laat perfectionisme los
Ik ben niet de enige bij wie bedenken en doen ver uit elkaar liggen. Volgens de Amerikaanse Scranton Universiteit sneuvelen maar liefst 92 procent van de goede voornemens in de eerste paar weken. De grote schuldige van al die gefaalde plannen? Ons perfectionisme. Dat stelt de Amerikaanse bestsellerauteur en coach Jon Acuff in zijn boek ‘Finish: Give Yourself the Gift of Done’.
Vallen en opstaan
Acuff vertelt hoe wij mensen geneigd zijn voornemens te hebben die ons dwingen het roer volledig om te gooien. Een rigoureus nieuw dieet, de verplichting om vier keer in de week te sporten, elke week een boek lezen. Vanaf nu ga je het helemaal anders doen. Tot de dag komt dat je dat stuk taart toch niet afslaat, het pijpenstelen regent en je geen zin hebt in dat hardlooprondje of Netflix toch aantrekkelijker bleek dan dat boek. ‘Nu is het toch al mislukt’, denkt het gros van de mensen. In plaats na zo’n val weer op te staan, te accepteren dat dingen niet meteen supergoed hoeven te gaan en verder te lopen, blijven we op de grond liggen om vervolgens weer terug te rennen richting onze slechte gewoontes.
Durf klein te denken
Volgens Acuff kunnen we dit voorkomen door onze voornemens niet zo groot te maken. Wanneer we onze doelen halveren (of zelfs nog kleiner maken), vergroten we de slagingskans ervan aanzienlijk. Halve doelen stellen voelt een beetje laf, zeker als je je hele leven bent verteld dat ‘the sky the limit’ is. Maar volgens Acuff zul je uiteindelijk merken dat het stellen van die bescheiden doelen er juist voor zorgt dat we grootse dingen bereiken.
Van niks naar een marathon lopen, kost enorm veel moeite. Zelfs als je met veel pijn en moeite de tien kilometer kunt rennen, ben je er nog lang niet. Maar wie zich voorneemt om vijf kilometer te lopen, zal dat doel vele sneller bereiken. Die beloning zorgt er weer voor dat je meer zin hebt om het doel te verleggen (en wie weet haal je ooit die 42 kilometer wel).
Meer lezen over doelen behalen?
Staan slechte gewoontes jouw doelen in de weg?