Het lijkt wel alsof iedereen zichzelf nu coach noemt, maar is dat wel zo’n goed idee?

Door Susan Smit
Het lijkt wel alsof iedereen zichzelf nu coach noemt, maar is dat wel zo’n goed idee? Het lijkt wel alsof iedereen zichzelf nu coach noemt, maar is dat wel zo’n goed idee? Het lijkt wel alsof iedereen zichzelf nu coach noemt, maar is dat wel zo’n goed idee?

Susan bemerkt een wildgroei aan ‘coaches’. Maar zijn al deze mensen wel gekwalificeerd om te helpen bij grote problemen?

Laatst zag ik op social media een kennis voorbijkomen die in zelfbewuste bewoordingen haar diensten als lifecoach aanbood, met een foto erbij met haar handen gevouwen, serene glimlach rond de lippen, geluksarmbandjes rond haar polsen. Het verbaasde mij, om het voorzichtig uit te drukken. Bij mijn weten had ze een paar workshops gedaan voor persoonlijke groei, een enkele masterclass gevolgd en zat ze zelf in een nogal turbulente periode in haar leven.

Geen beschermd beroep

Iedereen mag een bordje ‘coachingspraktijk’ bij zijn voordeur hangen. Je mag jezelf zomaar personal coach, life coach of loopbaancoach noemen. Het is geen beschermd beroep. Er zijn goede, gemiddelde en ronduit slechte coaches. Het gaat alle kanten op, van ervaren coaches met een gedegen opleiding via enthousiastelingen met goede bedoelingen maar matige expertise tot totale nitwits met een grote mond die voorlopig beter aan de andere kant van het bureau zouden kunnen plaatsnemen.

Het label ‘coach’ betekent niet automatisch ‘in staat om te helpen’

Het steekt me als er lichtzinnig en opportunistisch met het label ‘coach’ wordt omgegaan. Mensen kloppen namelijk meestal in kwetsbare periodes van hun leven bij een coach aan. Mensen geven, in hun wanhoop, al hun vertrouwen (en geld) in handen van zo iemand en kunnen in een opwaartse dan wel neerwaartse spiraal terecht komen. En die mensen zou ik willen beschermen tegen coaches die nog midden in hun eigen proces zitten en al denken anderen te kunnen helpen.

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

Er is een levendige handel in coachingopleidingen. Bij zowat elke workshop of cursus wordt ook een vervolg aangeboden (soms voor ongelofelijke bedragen) waarmee je zelf professioneel aan de slag kunt gaan. Het is een industrie geworden waar veel geld in om gaat. Er zijn zo langzamerhand bijna meer coaches dan cliënten.

Ja, er zijn geweldige coaches

Begrijp me goed: wat kun je een baat hebben bij praten of werken met een professioneel hulpverlener. Wat ben ik blij dat ik dit zelf gedaan heb en nog vaak op moeilijke momenten in mijn leven zal mogen doen. Wat geloof ik in werken aan jezelf. En wat zijn er veel geweldige coaches die mensen inspireren, steunen en van advies dienen.

Maar ik gun iedereen een coach die vrij is van zijn of haar eigen verhaal, niet geïnteresseerd is in zich machtig of superieur voelen om het eigen ego te voeden, over kennis en kunde beschikt en een heuvel kan zijn waar mensen op kunnen staan om uit te rusten, overzicht te krijgen en een nieuwe richting te bepalen.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Osho: een goede goeroe of een charlatan? Wat denk jij
Osho: een goede goeroe of een charlatan? Wat denk jij