Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk? En is het waar? Susan Smit toetst, keurt, wikt en weegt.
Deze week keurt ze de woorden: ‘In je kracht staan.’Het mooiste compliment dat je kan worden gegeven, these days, is dat je ‘in je kracht staat’. De uitdrukking heeft een prettig wierookgeurtje en tegelijk iets onweerstaanbaars stoers. Maar ik zat te denken… Als je ‘in’ je kracht kunt staan, kun je kennelijk ook ‘naast je kracht staan’ of erboven. Of misschien kun je hem wel vergeten mee te nemen van huis. Wanneer is dat zo en is dat wel zo erg?
Ik snap heus wel wat er met dit spirituele stoplapje bedoeld wordt, hoor. In je kracht staan betekent dat niets of niemand je omver kan duwen, want jij staat stevig op twee benen te shinen. Het is ontsnappen aan wat de boeddhisten en hindoeïsten ‘samara’ noemen: onwetend en begoocheld in cirkels ronddraaien, afhankelijk van grillige omstandigheden. Euforie voelen als de geliefde een lief berichtje heeft gestuurd, onrust hebben als hij of zij niets van zich laat horen, om maar een voorbeeld te noemen. Doodvermoeiend.
Vergeleken met als een bal in een flipperkast alle kanten te worden opgeslingerd, klinkt ‘in je kracht staan’ inderdaad een stuk beter. Volwassen. Soeverein. Autonoom. Verlicht. Iedereen kent die dagen dat je zo verbonden bent met je eigen kern dat geen regenbui, gevallen pot pindakaas of onterechte aantijging je uit je flow kan meppen. Dat voelt goed en stevig. Zo moet het zijn. En blijven.
Helaas. Zo blijft het nooit. En dat is maar goed ook, want de hele tijd in je kracht staan, stevig op twee benen ongeacht de omstandigheden, is de dood in de pot. Het zou je onaantastbaar, onverstoorbaar, star en stoïcijns maken. Het leven hoort je af en toe onderuit te schoffelen en je, hupsakee, naast je kracht te doen belanden om kwetsbaar, zwak en nederig te zijn. Juist dan, als je het even helemaal niet meer weet, leer je dingen en is het oké. Op die momenten ben je je kracht bovendien niet kwijt: hij ligt vlak naast je en je kunt er straks zo weer in gaan staan. Geen paniek.
Zullen we daarom afspreken dat ‘in’ en ‘naast’ je kracht staan allebei waardevolle fasen zijn van het vernuftige en boeiende proces dat leven heet?