Hoofd in de wolken, voeten op de aarde of iets daartussenin? Journalist Julika Marijn toetst het bij vlogger Sanny Verhoeven, die haar zoektocht naar geluk deelt met tienduizenden volgers. ‘Aanvankelijk interviewde ik experts over geluk, maar gaandeweg wilde ik mijn eigen verhaal en lessen delen.’
Vaak komt de drang naar persoonlijke groei voort uit pijn of een crises. Was dat bij haar ook het geval?
“Ik wilde altijd graag actrice worden, maar toen ik het eenmaal was, dacht ik ‘is dit het nou?’. In die periode was ik helemaal niet blij met wie ik was en ik keek vooral naar wat er anders moest aan mij. En dat was echt van alles! Bij een carrière horen veel afwijzingen. Je krijgt voortdurend een stempel; na een casting hoor je dat je te dun, te dik, te elitair, te dom en wat al niet meer bent. Ik was in die tijd vooral niet mezelf en ik voelde veel onvrede. Daar schaamde ik me dan weer voor, want wie was ik om niet gelukkig te zijn? Toen ben ik op eigen houtje begonnen met mijn zoektocht door allerlei boeken te lezen en cursussen te volgen.”
Is van daaruit haar vlog ‘Sanny zoekt geluk’ ontstaan?
“Ja, ik kreeg al jarenlang ingevingen die me aanspoorden: je moet hier een tv programma van maken, er zijn veel meer mensen die hier mee bezig zijn. Doe het, doe het! Die oproep heb ik lang genegeerd uit angst. Ik dacht: wie ben ik om een verhaal te gaan vertellen over hoe je meer bij jezelf kunt komen? Uiteindelijk zag ik in dat je niet super speciaal hoeft te zijn om dat verhaal te delen. In het begin verschool ik me nog achter ‘de presentatrice’; ik ging experts interviewen over geluk. Gaandeweg kreeg ik meer de behoefte om mijn eigen verhaal en lessen te delen. Dan ging ik bijvoorbeeld een ‘helweek’ proberen, een ‘rechargeweek’ of een yogaweek. Ik liet in mijn video’s zien hoe je dat bewuste leven juist in de praktijk leeft. Want je wilt gezond leven maar soms wil je ook gewoon patat. Of dronken worden op een feestje. Spiritueel zijn en bewust leven is wat mij betreft ook het omarmen van je mindere of gekke kanten. Mijn eigen reis naar bewustzijn is gaandeweg een soort uithangbord geworden voor ‘het bewuste leven in de praktijk’. Mijn doel is daarbij om vooral mensen die nog niet zo bewust leven, bewuster te maken. Mijn meditatievideo’s worden ontzettend goed bekeken. En daar zijn heel veel mensen bij die nooit eerder gemediteerd hebben. Om die mensen te bereiken, heb je wel een strategie nodig; als ik meteen in aflevering 1 over chakra’s zou gaan praten, haakt iedereen af. Dus kies ik voor lichtere en toegankelijkere onderwerpen.”
Sanny is zelf al veel verder in haar ontwikkeling, lijkt me? Wringt dat niet?
“Af en toe wel. Maar wanneer ik mezelf tijdens een meditatie beschikbaar maak, dan vallen de onderwerpen of thema’s voor de video’s me vanzelf in. Het voelt bijna alsof het wordt ingefluisterd. En het grappige is dat ik op mijn video’s soms honderden reacties krijg van mensen die zeggen: dit is precies waar ik nu mee zit! Of ‘dit kwam voor mij precies op het juiste moment’. Voor mijn gevoel is dat dan iets wat kennelijk in de lucht hangt en mensen nodig hebben.”
En wat is dat, wat haar influistert?
“Ik geloof dat je als mens geleid kunt worden door je spirit, vanuit je ziel en ook door gidsen. Deze kun je beter horen door je hoofd en de ratio even uit zetten. Laatst was ik een workshop aan het voorbereiden en toen ging ik daar even op mediteren en dan komen de ideeën als vanzelf. Ik download het als het ware uit de kosmos en schrijf dan zo een reeks oefeningen op. Maar hoe het precies werkt, weet ik niet. Wel dat ik van jongs af aan een grote gevoeligheid heb voor ruimtes, sferen en mensen. Prikkels als fel licht, hard geluid of heel veel mensen zijn snel te veel voor me. Ik heb mensen snel door, als ze liegen of als ze iets anders willen dan dat ze zeggen. Nu weet ik dat goed in te zetten. Maar het heeft me als kind ook in de weg gezeten. Dan wist ik niet wat ik met al die informatie aan moest en nam ik de ellende van een ander over. Dan had ik in de trein naast iemand gezeten en kwam ik overstuur thuis. Maar dat gevoel was dan helemaal niet van mij. Ik voel nog steeds heel snel bij andere mensen waar ze tegenaan lopen of waar hun potentie zit. Ik kan ‘intappen’ op iemands energie en dan voel ik bijvoorbeeld hun blokkades. Omdat ik inmiddels goed gegrond ben, kan ik me nu prima binnen groepen begeven. Maar ik heb wel wat begeleiding nodig gehad om te leren omgaan met die hooggevoeligheid. Nu kan ik andere mensen helpen door mijn gevoeligheid juist in te zetten en door authentiek te zijn.”
Meer Happinez?
- Aan alle bonusouders: Susan Smit schreef je deze brief
- Hoe doorleef je een crisis? Sanny Verhoeven vroeg het aan Susan Smit
- Susan Smit vertelt over het tonen van je ware emoties als ouder