Jezelf ten diepste kennen: waarom dat zo waardevol is

Jezelf ten diepste kennen: waarom dat zo waardevol is Jezelf ten diepste kennen: waarom dat zo waardevol is Jezelf ten diepste kennen: waarom dat zo waardevol is

Wat ligt er onder jouw ‘tapijt’? Volgens schrijfster Griet op de Beeck hebben we allemaal geheimen die we liever bedekt laten. Niet over nadenken, dan is het er niet. Terwijl je er volgens haar maar beter aandachtig naar kunt kijken, zodat je er iets mee kunt doen. Daar word je een rijker mens van. 

Lange tijd liet schrijfster Griet op de Beeck – bekend van boeken als ‘Vele hemels boven de zevende’ en ‘Kom hier dat ik u kus’ – haar geheimen en problemen maar liever bedekt. Alles wat boos of angstig maakte, wat knaagde – ze legde er naar eigen zeggen een tapijt overheen, en bleef daar met beide voeten op staan. Zolang het maar bedekt bleef, hoefde ze er niets mee te doen. ‘Kijken brengt niets goeds’, dacht ze.

Stommiteit

Ondertussen kabbelde haar leven zo’n beetje voort. Ze leefde op de automatische piloot, echt de moeite waard was het niet. Ze voelde zich ‘allener dan eender wie ooit zou mogen zijn’: niemand verdient het om zich zo eenzaam te voelen, zegt ze nu. Echt geluk, dat verdiende ze niet, vertelt ze in haar talk op het Brainwash festival. Achteraf, zegt ze, is dat ‘mijn allergrootste stommiteit’.

Ruimte

Op een gegeven moment kon ze er niet meer omheen: er sudderde zoveel in haar binnenste dat ze wel móest kijken wat er onder het oppervlak lag. Ze had altijd gedacht dat dat het groter zou maken, maar eigenlijk bleek het tegenovergestelde waar. ‘In het donker is alles enger.’ Er kwam iets heel groots naar boven – het misbruik door haar vader dat ze weggestopt had – maar door dat aan het daglicht bloot te stellen ontstond er ook ruimte. Ruimte om ermee aan de slag te gaan.

Het mag

Het kostte tijd, veel tijd, maar dat was het allemaal waard: door diep in haar verleden duiken, kon ze de pijn uit haar jeugd een plek geven én kon ze zichzelf ontdekken, precies zoals ze is. ‘We moeten proberen om echt onszelf te worden’, zegt ze, met bestaansrecht alles wat mooi en lelijk is. Dan kun je aansluiting vinden bij anderen en laten zien wat je te bieden hebt – in haar geval een groot schrijverstalent, bij ieder mens iets anders. ‘Gun uzelf dat betere. Geloof maar dat het mag.’

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus, visagie door Manous Nelemans

Meer over zelfontwikkeling?

Waarom om hulp vragen soms zo moeilijk is

Volgend artikel
Waarom om hulp vragen soms zo moeilijk is
Waarom om hulp vragen soms zo moeilijk is