De wereld beweegt snel, maar dat betekent niet dat wij dat ook moeten doen’, zegt Haemin Sunim, de populairste boeddhistische monnik op Twitter (hij heeft ruim 60.000 volgers). Haemin wil mensen inspireren om kalmte te vinden, bijvoorbeeld met zijn boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Rust vinden in een drukke wereld.’
Welke rol spelen de illustraties van Youngcheol Lee in je boek?
Het zijn pauzemomentjes. Als wij mensen iets moois zien, gaan we vanzelf stilstaan om te kijken. Zo is het ook bij de illustraties van Youngcheol. Ze geven je de kans om even te reflecteren op wat je net gelezen hebt. Het boek zit vol goudklompjes van wijsheid, als je regelmatig de tijd neemt om er even over na te denken, kun je er in je eigen leven meer mee doen.
Hoe kwam je bij zijn prenten uit?
Ik was op zoek naar een kunstenaar die het boek kon illustreren. Toen mijn redacteur zijn naam noemde, ben ik naar een tentoonstelling van zijn werk gegaan. Ik vond het meteen prachtig. Inmiddels zijn we goede vrienden. Er is zelfs een tentoonstelling geweest van ons samen, in een klein stadsmuseum in Seoul.
‘How to be calm in a busy world’, daar gaat je boek over. Hoe doen we dat?
Het leven van nu is erg gericht op productiviteit. Daardoor raken we gemakkelijk de verbinding met onszelf, de natuur en de mensen om ons heen kwijt. Om weer terug te komen bij jezelf, kun je een paar keer per dag diep ademhalen en daarna glimlachen. Je zult zien: je hartslag gaat omlaag, je spieren ontspannen zich, je voelt weer de verbinding met je lichaam. Om die verbinding te behouden, helpt het ook om je bij alles wat je doet op één ding tegelijk te richten. Versnipper je je aandacht, dan ga je je disconnected, losgekoppeld, voelen.
Contact met de mensen om je heen is misschien wel het allerbelangrijkste. We leven steeds meer op onszelf, spreken elkaar voor een groot deel via berichtjes. Onze natuurlijke manier van leven is juist sámen, face to face contact doet ons goed. Plan dat in, zoek elkaar op, en wees er dan volledig voor elkaar: die telefoon wacht wel.
Niet voor niets gaat het eerste hoofdstuk van je boek over het belang van rust. Hoe zorg je in een vol, druk leven voor rustmomenten?
Ook dat zit hem vaak in simpele dingen. Zelf wandel ik graag. Als ik de metro of de bus neem, stap ik vaak twee haltes eerder uit. Die micro-momentjes van rust veranderen het gevoel waarmee je je door de dag beweegt. En zorg dat je regelmatig op plekken komt waar je je rustig voelt. Dat kan in een kerk zijn, of een meditatieruimte, maar ook in een boekwinkel. Het is belangrijk om de verbinding met je omgeving regelmatig tot stand te brengen, zodat je uit je hoofd komt.
Wat is de belangrijkste boodschap van je boek?
Ik wil aan iedereen die een moeilijke tijd doormaakt –baan kwijt, geliefde verloren- laten zien: je bent sterker dan je denkt. Als je een stapje terug kunt doen en je emoties observeert, merk je dat die gevoelens uit zichzelf een golfbeweging maken. Je ziet ze komen en gaan, en zo merk je dat je je emoties niet bent, je hébt ze alleen maar. Lukt het om die afstand te nemen, dan ontdek je een stilte in jezelf, een kalme plek. Die plek blijft altijd, je kunt er steeds weer terugkeren.