Een paar jaar geleden vertrok Manon Hanssen-Meyering met haar man naar Kenia, het land van haar zoon Micah. Ze begon er haar label Naramatisho, dat eerlijke, handgemaakte producten uit Kenia verkoopt. ‘Zelden heb ik me zo één met de natuur gevoeld als daar.’
Hoe kwam je op het idee om naar Kenia te emigreren?
Met Michel, mijn man, verhuisde ik voor de adoptie van onze zoon naar Kenia om daar de gerechtelijke adoptieprocedure te voltooien. Het leek ons mooi om als gezin de eerste groei van Micah in zijn geboorteland mee te maken.
Om er te aarden, samen onze eerste herinneringen te maken, en de cultuur goed te leren kennen. Bovendien had ik al jaren de wens om het leven eens te ervaren vanuit een niet-westers land. Micah leidde me uiteindelijk naar Kenia.
Hoe anders is het leven daar, en wat vind je het mooiste aan het leven in Kenia?
In Kenia hebben de mensen de tijd en in Nederland beheerst de tijd veelal de mensen. In Nederland lijken we continu onderweg, zonder echt te arriveren in het moment.
We zijn erg gericht op de toekomst. In Kenia leeft men meer in het moment en voor het moment. Deels om niet naar de toekomst te hoeven kijken, omdat die soms zo onzeker lijkt.
Voor mij is het leven in Kenia in veel opzichten de blauwdruk van het leven. En tegelijk is het met niks te vergelijken. Dat contrast raakt iets in mij aan.
Zelden heb ik me zo één en verbonden gevoeld met de natuur als daar. Ik laat me graag leiden door de tekenen op mijn pad en dat leverde mooie vriendschappen en waardevolle avonturen op. De combinatie van de warme community, de prachtige, wilde dieren en 24/7 buiten leven heeft mijn hart verrijkt.
Je begon daar ook met je label Naramatisho. Hoe kwam je op het idee?
Had je altijd al de droom om een eigen label te beginnen?
Naramatisho is puur ontstaan doordat ik de tekenen op mijn pad volgde. Ik had geen droom om een handwerklabel te beginnen. Ik werk als freelance journalist en daarnaast als life coach en energetisch healer. Dat vraagt in combinatie met het moederschap, mijn mooiste levenstaak, al om een goede balans.
Michel en ik hadden diverse hulpprojectjes opgezet waarvoor we voornamelijk geld inzamelden. Maar er kwamen ook steeds vaker mensen op mijn pad met wie ik op een andere manier graag iets wilde delen. Ik wilde graag de kracht van de Kenianen laten zien. Zo ontstond het idee om een handwerklabel te beginnen.
Vaak hadden de mensen met wie ik ging werken nog geen handwerkvaardigheden, en ze spraken ook lang niet altijd Engels, dus ik maakte het mezelf niet makkelijk. Maar dat was ook ons raakvlak en de charme, want ik had zelf ook geen ervaring op dat gebied en sprak hun taal niet.
Je woont inmiddels weer in Nederland. Wat hoop je dat de toekomst gaat brengen voor Naramatisho?
Ik heb nog veel mooie plannen. Ik kreeg deze naam van de Masai community. Naramatisho betekent ‘zij die geeft om en aan anderen’. Ik zal die betekenis altijd op een zo goed mogelijke manier blijven uitdragen.
Ik vertrouw hierbij op timing en vaar in het ritme van de mensen en mijn eigen leven. De weg van de minste weerstand. Dan zijn we altijd precies waar we moeten zijn en komt de rest vanzelf.
Meer lezen?
Klik hier.