De westerse wereld is gebouwd naar masculiene maatstaven. Onder andere onze politiek, media en het bedrijfsleven volgen mannelijke structuren.
Dit betekent niet alleen dat mannen een prominentere rol spelen binnen deze gebieden, maar het betekent ook dat we ons systeem hebben gebaseerd op gedragscodes die worden gezien als masculien: analytische kennis, individualisme, macht, competitie en lineair werken. Feminiene eigenschappen, daarentegen, draaien om intuïtieve wijsheid, samenwerking, inclusiviteit en een circulaire werkwijze.
Empowerment
Historisch gezien worden masculiene eigenschappen beschouwd als ‘superieur’ en ‘sterker’ dan feminiene eigenschappen. Als gevolg leven veel vrouwen hun leven naar mannelijk model. Constant naar iets toe rennend in plaats van zichzelf de ruimte te geven om los te laten en sterk te staan in hun eigen natuur. Open staan voor je eigen kwetsbaarheid betekent niet het opgeven van kracht, het betekent juist empowerment. Laten we een analogie maken met de natuur. We zien een berg als de essentie van kracht: deze is robuust, enorm, intimiderend en moeilijk te overwinnen. Maar denk dan eens aan een rivier. Die is niet robuust, niet zo intimiderend, en lijkt daarom misschien niet ‘krachtig’ op het eerste gezicht. Maar gedurende 10.000 jaar is het de rivier die de berg vormt. Dit is een treffende beeltenis van feminiene kracht.
Als een rivier die de bergen vormt
In de indrukwekkende film ‘Down to earth‘, vertelt de 80-jarige medicijnman Nowaten – de wijze man waarmee de reis voor Rolf, Renata en de kinderen begon – hoe, traditioneel gezien, in zijn Native American cultuur alleen de mannen stamhoofd konden worden. Maar het waren de vrouwen die de kinderen grootbrachten die later de leiders van hun gemeenschap zouden worden. De vrouwen voedden ze op, leerden ze normen en waarden, en hielden de ontwikkeling van hun verbinding met de natuur en hun intuïtieve wijsheid in de gaten. Zij zeiden tegen de leiders: “Hou hem in de gaten. Hij is veelbelovend.” Zij zijn de rivieren die de bergen vormden.
Online training Sacred Sexuality
-
Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
-
Kom in verbinding met je vrouwelijke energie
De balans tussen feminien en masculien
In onze huidige samenleving zijn de rolverdelingen allang niet meer zo traditioneel. Vrouwen kunnen ‘stamhoofden’ zijn en mannen kunnen de kinderen opvoeden. De verandering die hierbij nog mist, is dat zij dit niet vanuit de mannelijke of vrouwelijke energie hoeven te doen die hier traditioneel mee geassocieerd wordt, maar vanuit hun eigen ‘zelf’. Om gemeenschappen duurzaam te laten zijn moeten de twee energieën in balans zijn. Bovendien is het nodig om deze twee energieën in onszelf erkennen om gebalanceerd te zijn als individuen. We zijn allen zowel feminien als masculien. De één kan geen duurzame samenleving creëren zonder de ander.
Handel vanuit je hart
Het campagnethema voor Internationale Vrouwendag 2017 is ‘Be Bold for Change’. De verandering waar die hier genoemd wordt, is misschien wel de grootste transformationele verschuiving in de geschiedenis van de mens: her-empowerment van het feminiene. Het terugvinden van de connectie tussen het verstand met het hart. Laten we dapper genoeg zijn om beide kanten in onszelf te erkennen; het zal ons de kracht geven om de wereld waarin we leven te veranderen. Stop met het overtuigen van de wereld vanuit je verstand en begin met handelen vanuit je hart.
Een prachtig pleidooi voor deze verschuiving kun je zien in de film ‘Down to earth‘, waarin Rolf en Renata met hun drie kinderen de wereld afreisden om de wijsheden van earth keepers vast te leggen.