Susan Smit over de helende kracht van schrijven

Door Susan Smit
Susan Smit over de helende kracht van schrijven Susan Smit over de helende kracht van schrijven Susan Smit over de helende kracht van schrijven

Je kunt oeverloos tegen vrienden aanpraten, allerlei zelfontwikkelingscursussen volgen of met een psycholoog in gesprek gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan zitten. In een kamer. Alleen. Met alleen een pen en wat papier. Schrijven is een van de beste en snelste manieren om je issues in kaart te krijgen, op ze te reflecteren, patronen te ontdekken en een dieper inzicht te vergaren.

De lege pagina is als een spiegel. Wat in jou leeft, reflecteert op het papier. Je komt oog in oog te staan met je eigen overtuigingen, beperkingen, twijfels, zelfkritiek en angsten – maar ook met je diepste gedachten, moed en drijfveren. Iets in woorden vatten en opschrijven geeft helderheid waar het eerst troebel was, terwijl erover piekeren de boel vaak alleen maar onoverzichtelijker maakt. Schrijven vereist logica, met verbanden van ‘eerst gebeurde er dit en toen dat, dat kwam door zus en daardoor voelde ik me zo’.

Door te schrijven komt de waarheid vrij. Zodra je iets opschrijft waarvan je weet dat het onwaar is, zul je weerstand en schaamte voelen en het weghalen. Als je al schrijvende steeds een laagje dieper gaat en uiteindelijk aankomt bij een onmiskenbare (en soms onwelgevallige) waarheid over een kwestie, dan kun je een rilling krijgen. Je weet tot in je diepste vezels: dít is de kern waar het allemaal om draait. Als dat gebeurt, zul je opluchting en vrijheid voelen. Er is een zwaarte opgeheven, een nieuwe ruimte gecreëerd, een duisternis verlicht met de vlam van kennis en inzicht.

De kracht van schrijven: een helende werking

‘Alleen door het in woorden te vatten kan ik de dingen heel maken,’ schreef Virginia Woolf. ‘Deze heelheid betekent dat het ontdaan is van zijn macht om me pijn te doen. Het vervult me, misschien juist omdat ik de pijn wegneem, met een grote bevrediging om de losse stukjes samen te voegen.’

Voordat je bij die vervulling bent aanbeland, zul je stil moeten zijn en blijven zitten waar je zit. Je zult elke neiging moeten weerstaan om op te staan om belangrijkere dingen te doen – zaken die nuttiger en nodiger lijken dan wat je aan het doen bent. Je zult je telefoon uit moeten zetten, mails onbeantwoord moeten laten en de vaatwasser moeten laten piepen. Je zult elke weerstand en ongedurigheid moeten weerstaan en je doorzettingsvermogen moeten aanspreken om te blijven zitten waar je zit. En in de papieren spiegel te kijken die voor je ligt.

Laat je emoties er daadwerkelijk zijn

Zodra je dan daadwerkelijk aan het schrijven bent, zullen er allerlei emoties in je opkomen die om het hardst gillen om te worden gehoord. Deze zul je tot geduld moeten manen. Ze moeten op hun beurt wachten om, een voor een, te worden bestudeerd. Dat onderzoek doe je als een schrijver – observerend, kritiekloos, nieuwsgierig. Dan zal, dat beloof ik, de complexiteit van de zaak zich uiteindelijk samenballen tot die ene dieperliggende waarheid die je vrij maakt.

Ga zitten en blijf zitten. Beluister jezelf. Schrijf.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven
7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven