Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. Ze laat je zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.
Deze week deelt ze een mini spraak-detox:
Een echtpaar met dezelfde windjassen, vriendinnen op het schoolplein met precies hetzelfde kapsel en een stel van vijfentwintig dat op identieke wijze praat: het is heel gewoon dat je in een relatie gedragingen van elkaar overneemt. Het gaat automatisch.
Onbewust zien wij mensen die op ons lijken als betrouwbaar en wantrouwen we mensen die heel anders zijn dan wij, een overblijfsel uit de tijd dat de mens nog in stammen leefde. De leden van de stam leken op elkaar, hadden dezelfde klederdracht en dezelfde gedragingen. In die tijd betekende de stam ‘veiligheid’ en een vreemd gezicht ‘gevaar’.
Laatst werd ik persoonlijk geconfronteerd met dit instinct, en de minder leuke kant ervan. Ik betrapte mezelf erop dat ik de droge en grove humor van mijn man aan het overnemen was. Ik maakte een harde grap en op het moment dat ik dat deed, voelde het al niet goed. Daarna voelde ik me onrustig, naar en niet mezelf. Het gebeurde nog een paar keer, het grapje ‘floepte’ eruit en ik voelde me weer niet blij. Niet veel later las ik een quote, die ik al eens eerder voorbij had zien komen. ‘Before you speak, ask yourself: Is it true, is it kind, is it necessary?’
Op dat moment realiseerde ik me dat ik me een beetje had laten meeslepen door de gewoontes van mijn partner. Het is heerlijk een vriend in je leven te hebben en elkaar op een positieve manier te beïnvloeden. Het is zelfs geen probleem wanneer je elkaars zinnen gaat afmaken en uiterlijk op elkaar gaat lijken. Maar dat wat mijn man zegt, hoe hij het zegt en waarom hij het zegt, is niet altijd in lijn met MIJN manier, gevoel en overtuiging. Ik ben niet hard en grof. Dat is zijn typische mannen-onder-elkaar-humor en het is niet iets dat ik klakkeloos hoef te kopiëren.
Het mooie van mens-zijn is dat we de mogelijkheid hebben bewust te kiezen wat we wel en niet willen. En ik besloot dit automatische gedrag eigenhandig en abrupt een halt toe te roepen. Hoe? Voordat ik antwoord of reageer, neem ik een kleine pauze. Zo kan er niets ‘uitfloepen’. Ik scan mijn antwoord kort. Is het waar wat ik wil zeggen? Is het aardig? Is het nodig? Het stellen van deze vraag werkt als een filter. De filter zorgt ervoor dat je niemand pijn doet met je woorden. Niet de ander en niet jezelf. Het zorgt ervoor dat je een aandachtig en respectvol gesprek kan voeren. En dat je geen energie verliest aan kwaadpraat of roddel. Want woorden zijn niet slechts woorden. Ze werken als wapens of helers. Ze kunnen iemand breken of kracht geven.
Hieronder vind je mijn mini spraak-detox.
Zo kunnen we de wereld samen vullen met vriendelijkheid.
‘If you can be anything, be kind.’
LOVE, Kyra.
Leer liefdevoller spreken
Denk aan deze zes punten voor je iets zegt, antwoordt of reageert:
1. Bevries je woorden, wees stil en pauzeer.
2. Stel jezelf de vraag: is het wel waar wat ik wil zeggen?
3. Vraag jezelf af: is het aardig wat ik wil zeggen?
4. Vraag jezelf af: is het betekenisvol en noodzakelijk?
5. Is het niet waar en/of niet aardig? Reageer dan niet.
6. Is het niet betekenisvol en noodzakelijk? Maar wel vriendelijk en waar? Kies dan of je wil spreken of niet.
(Sommige grapjes zijn luchtig en lijken allesbehalve betekenisvol, maar hebben wel een aardige en eerlijke basis. Ze kunnen jou en de mensen waar je mee bent vrolijk maken zonder iemand er pijn mee te doen. Ook al lijkt het grapje dan weinig betekenisvol, toch is ie het wel. De betekenis zit hem in het delen van pure vrolijkheid.)
Tekst, receptuur en foto © Kyra. de Vreeze www.kyraskitchen.com