Er zijn duizend redenen te verzinnen om je dromen niet waar te maken, maar je hebt maar één goede reden nodig om het wél te doen.
Een paar weken geleden dacht ik dat ik een burn-out had. Alles ging zo stroef, ik was onmogelijk moe en ik kon niet meer schrijven en die 26 kinderen (het zijn er maar vier, maar het voelde als 26) waren zo druk en mijn vriend was veel van huis waardoor het meeste op mij neerkwam, en toen had Sophie Hilbrand in het Volkskrant Magazine een burn-out en toen dacht ik: dat heb ik ook.
Maar het viel mee. Ik heb alle sociale media-apps van mijn telefoon afgehaald en ook de mail op mijn telefoon uitgezet. Ik ging wat vroeger naar bed, hardlopen en yogaën en een boek lezen, en dat hielp allemaal. En minder hard werken.
En toen werd het lente, dat scheelde enorm.
Maar er gebeurde nog iets.
Van Happinez kreeg ik de opdracht om moderne hippies te interviewen, mensen die hun leven een beetje anders inrichten. Mensen die – want dat was eigenlijk de belangrijkste overeenkomst – dromen waarmaken. (Deze interviews zijn voor een leuke special genaamd Happi.love die 10 mei in de winkels ligt!) Met mijn vermoeide hoofd sleepte ik mezelf naar deze interviews, maar zodra ik bij de mensen was, veranderde alles. Er bestond een grappige overeenkomst tussen hen. Hoewel ze totaal ander soort levens hadden en andere dromen, geloofden ze allemaal in een leven dat licht kan. Waarin alles kan. Of niet alles, maar veel meer dan we denken. En dat het leven wel met je meewerkt, als je je dromen volgt, welk pad je ook kiest. Het was idealistisch, je zou het naïef kunnen noemen. Maar het deed me goed.
Mijn vriend en ik hebben ooit het idee opgevat om met de kinderen een lange reis te maken met een camper. De laatste tijd was die droom steeds meer naar de achtergrond verdwenen. ‘Het kan niet!’ zei iedereen. Hoe doe je dat dan, met de kinderen? Met werk? Geld? Je huis? Alles? Voor iedere avontuurlijke stap die je wilt maken, zijn minstens duizend redenen te verzinnen waarom het niet kan.
Maar na deze interviews zag ik het weer. Er zijn misschien duizend redenen te verzinnen om iets niet te doen, maar je hebt maar één goede reden nodig om het wél te doen. En dan kan het misschien wel.
We hebben de camper alvast gekocht.