Als je linkshandig bent, is de maatschappij net even wat minder op jou ingesteld. Dat merkte je misschien al toen je klein was en leerde schrijven op school. Maar hoe zit het nou eigenlijk met linkshandigheid: waar komt het door, en hoe kan het dat het aantal linkshandigen al eeuwen ongeveer gelijk blijft?
Ongeveer een op de tien mensen, overal ter wereld, is linkshandig. Dat is al eeuwen zo, blijkt uit archeologische vondsten: aan prehistorische voorwerpen is te zien dat er mensen waren die ze met hun linkerhand gebruikten. Hoewel linkshandig dus niets nieuws is, zijn er nog steeds veel plekken op de wereld waar kinderen geleerd wordt hun ‘goede’, dus rechterhand te gebruiken.
Zijn je ouders rechts- of linkshandig?
Of je links of rechts bent, kun je niet beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat het bij baby’s soms zelfs in de buik al te zien is aan hoe ze zich bewegen: ze hebben dan al een voorkeurskant. Of je ouders links- of rechtshandig zijn, heeft invloed op jouw ‘handigheid’: heb je twee linkshandige ouders, dan is de kans dat jij ook linkshandig bent 25 procent, heb je twee rechtshandige ouders dan is de kans maar 10 procent.
Linkshandigheid als voordeel…
Wist je dat linkshandigen soms duidelijk in het voordeel zijn? Toegegeven, dat geldt vooral in de hoek van de (vecht)sport. Boksers en honkballers zijn minder gewend aan een linkshandige tegenstander, waardoor hij of zij hen beter kan verrassen. Dat is dus een competitief voordeel.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
… en als vorm van pech
Maar niet alleen competitie is belangrijk in de wereld: ook samenwerken is belangrijk. En op dat vlak hebben linkshandigen vaak duidelijk pech. Veel apparaten zijn gemaakt voor rechtshandigen, waardoor linkshandigen er sneller een ongeluk mee krijgen.
Dieren zijn ook linkshandig
Je ziet linkshandigheid trouwens ook bij dieren. Onder ‘cooperative animals’, dieren die veel samen moeten doen, zijn er minder ‘linkspotige’ dieren dan onder dieren die van oudsher veel werden opgejaagd, zoals herten. Bij hen kwam, net als bij vechtsporters, de linkshandigheid meer van pas: ze konden er hun tegenstander (de jager) mee verrassen.
In dit filmpje van TED Ed wordt helder uitgelegd hoe het zit met linkshandigheid:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?
Dit is de kunst van veranderen.