Vroeg of laat ontdek je: in een relatie kun je niet zonder zelfonderzoek. Want wie naar binnen keert, kan liefdevoller naar buiten treden.
Het loopt niet lekker in je relatie. Je bent al jaren samen, weet zeker dat je van elkaar houdt, dat jullie voor elkaar bestemd zijn… maar het wil niet. Geen slaande deuren, geen brekend serviesgoed. Maar wat gaat het stroef. Help! Wat als je hart even geen raad weet?
Leer op eigen benen staan
Veel stellen raken een beetje in elkaar verstrengeld. De kunst is dan om los te komen van elkaar, oké worden in jezelf, je eigen emotionele behoeften leren vervullen. ‘Het gaat erom dat je je eigen voeten steviger op de grond zet,’ zegt Vera Steenhart, ‘dat je zorgt dat je beter geaard bent, terwijl je ondertussen de verbinding met je partner niet uit het oog verliest. Je focust je aandacht op jezelf en je eigen proces, maar óók op wat de relatie nodig heeft.’
Weet wie je bent
De vraag is: waar heb je jezelf aangepast voor de lieve vrede, een jasje aangetrokken dat je eigenlijk te krap is? Welke kanten heb je te veel in de schaduw gezet, omdat je denkt dat je partner er verdrietig van wordt of ze afkeurt? Bevraag je jezelf en heb vervolgens de moed om je partner te laten weten wat er in je leeft, ook als je bang bent dat de ander er niet zo blij mee zal zijn. Wie ben je ten diepste en wat vind je niet zo belangrijk? Ook je partner kan emotioneel groeien, een beetje oprekken, en je onthoudt hem of haar die mogelijkheid als je je maar blijft aanpassen.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Zoek je naar bevestiging?
Therapeut en auteur Jan Geurtz ziet dat mensen in liefdesrelaties vaak emotioneel verstrengeld raken. Het lijkt op een verslaving. Uiteindelijk kan niemand ons geven waarnaar we verlangen. Vandaar ook de titel van Geurtz’ bestseller over relaties: ‘Verslaafd aan liefde.’ Diep in onszelf, in de kern, zegt Geurtz, is er alleen maar liefde en helderheid. Daarbovenop komt altijd, in elke jeugd, een laag van ‘ik-ben-niet-oké’. Word je verliefd, zegt Jan Geurtz, dan heb je onbewust het gevoel: nu komt er iemand die dat gevoel zal genezen… Vroeg of laat gaat het botsen. Of je hebt samen een manier gevonden om elkaar zo veel mogelijk bevestiging te geven en zo weinig mogelijk te kwetsen.’ Zolang je elkaar gebruikt om maar niet je diepste onvrede te voelen, blijft je relatie een vlucht uit de werkelijkheid.’
Ga op zelfonderzoek uit
Wees regelmatig alleen, zodat je jezelf kunt terugvinden. Je keert naar binnen en ziet in dat je ergernis over je partner, het gevoel dat hij of zij je niet geeft wat je nodig hebt, in wezen uit jezelf komt. . Door mediteren kun je de gevoelens blootleggen die diep zijn weggestopt; overtuigingen dat je absoluut bevestiging en erkenning van anderen nodig hebt. ‘Je grootste veiligheid kun je in jezelf vinden,’ zegt Geurtz. In een spirituele relatie is je eigen pad volgens Geurtz belangrijker dan de relatie. En daar heb je dus je hoofd bij nodig, in de vorm van zelfonderzoek.
Meer lezen?
Vera Steenhart, ‘Lust of last?’, Artemis & Co
Jan Geurtz, ‘Verslaafd aan liefde’, Ambo/Anthos