Hoe meer je het leven onder controle probeert te houden, des te meer het uit je grip glijdt. Loslaten zou volgens de Chinese filosofen beter werken, want dan komt het je juist toe.
Hoogleraar Chinese geschiedenis aan de universiteit van Harvard, Michael Puett, geeft al tien jaar colleges en lezingen aan ‘naar zichzelf zoekende mensen’ zoals hij ze noemt. In zijn colleges laat deze immens populaire professor zien dat er een groot verschil zit tussen oosters en westers denken.
Sluit jij je af voor onverwachte ervaringen?
Een prachtige denkwijze uit de Chinese filosofie die hij noemt is Wu-wei. De letterlijke vertaling hiervan is: ‘niet doen’, waarmee wordt bedoeld ‘niet forceren’. Filosofen zoals Confucius, Mencius, Laozi en Zhuangzi nemen allen wu-wei als uitgangspunt. Ze adviseren om controle de deur te wijzen, en het leven te nemen zoals het komt.
Maar wat brengt dat wu-wei-denken mij dan, denk je nu misschien.. Nou, als je heel je leven bij elkaar plant met schema’s, wensenlijstjes en Excel-sheets, sluit je je af voor (vaak mooie!) onverwachte ervaringen. Iets meer ‘Chinees denken’ kan je dan een hoop brengen. Het stelt je open voor verrassingen en leert je meevaren op de stroom van het leven – en dat maakt het leven een stuk leuker.
Laat je inspireren door wu-wei
Wu-wei is een vorm van zijn waarin je je compleet voelt en alles vanzelf lijkt te gaan. Wu-wei kan je daarom ineens verrassen met zijn aanwezigheid. Misschien heb je het wel eens ervaren tijdens een wandeling, schilderen of een spontaan gesprek met een onbekende.
Het is vergelijkbaar met het westerse begrip flow, maar is niet hetzelfde. Flow wordt namelijk gekoppeld aan zelfontwikkeling en presteren, terwijl wu-wei hier los van staat. Bovendien heeft wu-wei ook zijn uitwerking op je omgeving. Het is prettig om in de buurt te zijn van iemand die wu-wei ervaart, en het werkt ook nog eens ontzettend aanstekelijk.
Meer wu-wei zou de wereld goed doen. Maar hoe kom en blijf je in wu-wei? Het Financieele Dagblad maakte dit fijne lijstje op met 10 handvatten:
1 – Houd je agenda leeg (en omarm verrassingen)
Plan minder en word verliefd op verassingen. Ben jij zo’n type dat obsessief het weer op je vakantiebestemming checkt? Delete dan gewoon de app. Of bekijk eens een film zonder dat je een trailer bekijkt of recensie leest. De onbewuste geest maakt je losser, eerlijk en spontaan.
2 – Vaar op gevoel
In de ‘Tao Te Ching’ van Laozi staat: ‘Luister naar uw buik in plaats van uw oog.’ Met ons buikgevoel ervaren we het bescheiden, simpele geluk, maar dat wordt vaak vertroebeld door het oog dat verleid wordt door dingen die buiten ons bereik liggen. Ook taal en denken kan je gevoel in de weg staan zegt Laozi: ‘Hij die spreekt, weet niet.’ Door te overanalyseren, kiezen we vaak verkeerd.
3 – Doe het tegenovergestelde
Te hard je best doen voor iets, zorgt zelden voor het gewenste resultaat. Het is een beetje zoals met slapen: hoe meer je je focust op de gedachte dat je moet slapen, des te minder wil het lukken. Maar probeer je wakker te blijven, dan vertrek je in een mum naar dromenland.
Probeer ook eens om dingen te doen waar je nul talent voor hebt. Heb je het ritmegevoel van een aardappel? Ga op dansles. Of ben je zo stijf als een plank? Plan een yogales en stort je met al je beginnersgeluk op die downward dog-pose.
4 – Accepteer teleurstellingen
De film waar je al weken naar uitkeek is uitverkocht. Niet zeuren, maar gaan. ‘Laat je verrassen’ zou Zhuangzi zeggen. Het leven is loslaten. Begin met kleine dingen, het zal dan steeds beter lukken om ook met grotere teleurstellingen om te gaan.
5 – Blijf leren
Confucius en Mencius zijn grote voorstanders van jezelf onderwijzen en zo je geest jong houden. Dompel je onder kennis door je in te schrijven voor een cursus, een lezing bij te wonen of een boek (met een onderwerp buiten je comfort-zone) te lezen.
6 – Maak plek voor rituelen
Nee, niet alle vastigheid hoeft overboord: rituelen zijn namelijk een ideale methode om activiteiten een vaste plek te bieden in je leven. En dat werk vooral heel prettig bij de dingen snel het onderspit delven op momenten van stress en tijdgebrek. Plan dus een vast moment in voor sporten, quality-time met vrienden of een belletje aan je moeder.
7 – Laat je betoveren door kunst
Volgens Mencius zorgt blootstelling aan kunst voor meer empathie en minder verdorvenheid. Boodschappen komen namelijk veel beter aan in de vorm van een prachtig schilderij, een balletvoorstelling of muziek.
8 – Wees oprecht
Nep doen brengt je niets, en uiteindelijk valt je altijd door de mand. Speel dus niet hard to get als je eigenlijk dolverliefd bent en vraag niet ‘hoe is het met je’ als het antwoord je weinig kan schelen.
9 – Toon je menselijke kant
Stap uit je bubbel en stel je open voor je medemens. Verricht een keer per week een goede daad (zie tip 6), en je compassie zal groeien.
10 – Maak van de reis het doel
Geniet van het onderweg zijn. Of dat nu in de letterlijke zin gaat om de reis die je aflegt naar een bestemming, of om de stappen die je doorloopt totdat je een groot doel of wens kun verwezenlijken. Omarm je fouten, ervaar wat het leven je brengt – want je bent precies waar je moet zijn.
Beeld: fotografie door Tjitske van Leeuwen, styling door Tilly Hazenberg
Meer Happinez?
- Worstel jij met zelfacceptatie? Onthoud dan deze 4 dingen
- Jezelf vinden is een levenslang proces – en waarom dat juíst houvast geeft
- Zo leer je omgaan met de tegenstrijdigheid van het leven