Meegaandheid lijkt zo’n fijne eigenschap. Je stoort je niet aan dingen waar andere mensen zich druk om maken, je kunt je aanpassen, hebt nooit ruzie en harmonie en tevredenheid zijn belangrijk voor je. Dat klinkt ideaal, maar té meegaand is ook weer niet fijn.
Soms is conflict nodig
Meegaandheid kan bijvoorbeeld een vorm van zelfverdoving zijn, schrijft psycholoog Jörg Berger in zijn nieuwe boek ‘Hoe overleef ik mezelf?’, waarin hij een aantal eigenschappen behandelt die niet altijd zo fijn zijn als ze lijken. Door jezelf voor te houden dat het je allemaal niet zo heel veel uitmaakt, ben je geneigd om genoegen te nemen met zaken waar je eigenlijk tegen in opstand zou moeten komen (een partner of leidinggevende die rot tegen je doet, om maar ’s wat te noemen). Bovendien, soms doe je de liefste mensen om je heen tekort, als je te gemakkelijk toegeeft aan de wensen van anderen. En dat je stem misschien minder gehoord wordt dan die van de mensen met de grote mond, terwijl je betere ideeën hebt, ook dat is jammer.
Zachtmoedig de confrontatie aangaan in plaats van meegaand zijn
Wat te doen? Nee, je hoeft niet radicaal te veranderen! Maar je kunt, ook als je heel meegaand bent, best leren om af en toe de confrontatie te zoeken, of om voor jezelf en anderen op te komen. Doe het gewoon op jouw manier. Er zijn genoeg zachtzinnige manieren om een confrontatie aan te gaan, anderen te corrigeren of een duidelijk standpunt in te nemen – Jörg Berger geeft een paar prima voorbeelden.
1. Vragen stellen
Als je vraagt, neem je het initiatief en terwijl je zelf op de achtergrond blijft, worden mensen zich wel bewust van wat ze doen en bedoelen. Voorbeelden van vragen:
‘Mag ik dat omgekeerd ook bij jou doen?’
‘Hoe staan we er over een half jaar voor, denk je, als we dat zo doen?’
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
2. Anderen de weg versperren
Bijvoorbeeld door bij een overleg niet in te stemmen met een voorstel. Soms heb je met een klein zinnetje al veel invloed. Handig om paraat te hebben:
‘Ik kan hier zo niet mee instemmen.’
‘Ik kan me hier niet bij aansluiten, want…’
‘Ik ga hier niet in mee, als…’
3. Vriendelijk corrigeren
Als iemand maar door blijft praten, tijdens een vergadering, bijvoorbeeld. ‘Carel, maak nu even je punt, anders kan er niemand anders meer aan het woord komen’. Of onderbreek de spreker op het moment dat hij even ademhaalt: ‘Het lijkt me goed als onze collega’s ook nog wat zeggen.’
Moeilijke mensen zijn er al genoeg
En intussen, adviseert Berger, is het prima als je sommige mensen uit de weg gaat. Egocentrische mensen versterken je zwakke punten: je wordt steeds meegaander. Dat is voor allebei de partijen op den duur niet handig, maar continu conflicten aangaan is doodvermoeiend. In zo’n geval kan het geen kwaad om een beetje afstand te houden. Maar verder sluit hij positief af: moeilijke, ingewikkelde mensen zijn er al genoeg. Het is heerlijk dat er ook mensen zijn die zichzelf níet zo belangrijk vinden en die ontspanning in een situatie kunnen brengen. Geniet van je gelatenheid!
Meer lezen
Jörg Berger, ’Hoe overleef ik mezelf?’ (KokBoekencentrum)
En ook…
- Dit is hoe je ruzie maakt op een opbouwende manier.
- Introvert? Herken je type.
- Ben jij de middelste thuis? Dan is dit vast herkenbaar!