Eten, da’s gewoon iets wat je moet dóen – tenminste, volgens de meeste westerse filosofen. Diepzinnige gedachten, die kunnen we beter aan andere onderwerpen besteden. Nou, daar is de moderne filosoof Julian Baggini het niet mee eens. Wie echt kan genieten van eten, die geniet van het hele leven, zegt hij.
Of je nu een broodje eet, een lepel yoghurt of een stuk taart: als je een hap neemt, wil je graag dat die goed smaakt. In onze maatschappij gaat eten voor veel mensen over genieten. Geld uitgeven aan een goed restaurant is (voor wie het betalen kan) heel gewoon, kookboeken liggen hoog opgestapeld in iedere boekwinkel.
Voeden in plaats van genieten
Daarmee gaan we eigenlijk lijnrecht in tegen de visie van onze grote westerse filosofen, betoogt de moderne filosoof Julian Baggini in zijn talk op het Brainwash Festival (bekijk ‘m hier). Die vonden dat je over eten niet te veel moest nadenken – verbeeldingskracht en intelligentie, dáár ging het om in het leven. En ook in de religieuze tradities gaat eten vaak om voeden, niet zozeer om genieten. Focussen op genot kan inderdaad iets leegs hebben, geeft Baggini toe. ‘Als er iets lekkers op het menu staat maar je zit al vol, wat doe je dan? Straks loop je dat genot mis. Je wordt bezorgd als het om genot gaat. Je bent altijd op zoek naar het volgende genotsmoment.’
Drie A’s
Maar genieten kan ook op een manier die dieper gaat, en daar pleit de filosoof voor. Volgens hem gaat het om drie A’s. Wie met Aandacht eet – niet voor de televisie, maar rustig en volledig gericht op z’n maaltje -, met Appreciatie (waardering) voor wat hij eet en waar het vandaan komt, en daarbij Accepteert dat het moment (en dus het genieten van het eten) vergankelijk is en dus voorbij gaat, die heeft het genieten van eten onder de knie.
Het wonder van het leven
En die manier van genieten oefen je meerdere keren per dag, bij elke maaltijd, waardoor je ‘m ook in de rest van je leven steeds makkelijker toepast. ‘Wat je verwerft, is een gevoeligheid, waardering en bewustzijn van het wonder van het leven.’ Dus, denken over eten oppervlakkig? Verre van, zegt Baggini. Bij eten komt alles samen. ‘Je levenshouding, je houding ten opzichte van genot, je waarden, je intellect en je emoties.’ Met andere woorden: wie eten kan waarderen, kan het leven waarderen.
Beeld: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk
Meer lezen over voeding?
Emo-eter? Zo verander je je relatie met voeding