Dat er tegenwoordig zelfs manden te koop zijn met de tekst ‘things’ erop, is veelzeggend: we hebben meer dan we nodig hebben. En toch blijven we maar kopen. Zoveel dat we vervolgens weer iets moeten aanschaffen om die spullen in op te bergen.
Nog zo’n ding: de rommel la. Wie heeft ‘m niet? Voor Lucía González Schuett was een blik op haar eigen la vol overbodige troep het startpunt voor een vrij drastische beslissing: een jaar lang niets kopen, behalve eten. Bij elk ding in de la vroeg ze zich af: waarom heb ik dit? Voegt het iets toe aan mijn leven? Is het echt nodig dat dit ruimte inneemt?
Kopen maakt niet gelukkig
Een jaar geen spullen kopen, veranderde Schuett’s blik op het koopgedrag van mensen, zowel op een persoonlijk als maatschappelijk niveau. Ze werd zich bewust van de druk die we voelen om steeds maar nieuwe spullen aan te schaffen. Een druk waaraan ze zelf jarenlang had meegewerkt, als modeprofessional met een inkomen dat direct gelinkt was aan het succes van de verkopen.
Overconsumptie trekt een wissel op de wereld (denk alleen maar eens aan al dat verpakkingsafval én de nog prima bruikbare spullen die we weggooien), maar ook op onszelf. Het kortstondig fijne gevoel dat je krijgt van een nieuwe jurk of pas aangeschaft meubilair doet je misschien anders geloven; meer kopen maakt níet gelukkig. Integendeel. Met een beetje pech verandert het je alleen maar in een Rupsje Nooitgenoeg. Het maakt je onrustig en ontevreden – en dan laten we je banksaldo nog maar even buiten beschouwing.
Mildere aanpak
Om je eigen koopgedrag positief te veranderen, hoef je niet zo drastisch te werk te gaan als González Schuett deed. Ook met een wat mildere aanpak kun je de spullen die je hebt weer meer gaan waarderen. Hoe? Door verder dan het ‘willen’ te kijken en eerlijk te zijn over wat je nodig hebt. Dat kan eng zijn, zegt González Schuett, maar het levert je vooral veel inzichten op. In een TED-talk deelt ze een aantal tips, waaronder deze:
Schaf pas iets nieuws aan als iets echt ‘op’ of ‘af’ is
Zo ontdek je of je het echt wel nodig hebt, of eigenlijk ook prima zonder kunt leven.
Las een pauze in
Zie je iets wat je graag wilt hebben, schaf het dan niet in een opwelling aan, maar denk er een tijdje over na. Laat items bijvoorbeeld een paar dagen in je online winkelmandje zitten. Zo voorkom je dat je impulsaankopen doet die je bij nader inzien toch niet zo graag wilt.
Als je dan toch koopt…
Soms heb je iets nieuws nodig. Dat is nu eenmaal zo, en dat is ook helemaal niet erg. Bewust koopgedrag gaat niet alleen over minder kopen, maar ook over de manier waarop je handelt als je wél iets aanschaft. Momenteel is er bijvoorbeeld een beweging gaande van bewuste consumenten die, als het even kan, kiezen voor kleine ondernemers in plaats van de grote, anonieme winkelketens. Dat is een makkelijke en (bonus!) leuke manier om iets goeds te doen met je geld.
Schaf ansichtkaarten en prints voor aan de muur eens aan bij creatieve makers in je netwerk, koop slow fashion bij daarin gespecialiseerde (web)winkels en ga naar de bakker in de buurt. Op die manier steun je ondernemers die dagelijks heel hard werken voor hun bestaan.
Benieuwd wat González Schuett ontdekte in het jaar dat ze geen spullen kocht? Bekijk dan de TED-talk waarin ze haar ervaringen deelt.
Meer Happinez?
- Breng je liefdesleven in balans door op te ruimen
- De kracht van geven: zonder kopen
- Zo zorg je dat je oude kleding goed terecht komt