Mindful een chocoladeletter eten, zo doe je dat

Mindful een chocoladeletter eten, zo doe je dat Mindful een chocoladeletter eten, zo doe je dat Mindful een chocoladeletter eten, zo doe je dat

Zo vaak werken we ons eten gewoon maar weg, zonder er echt aandacht aan te besteden. En dat is natuurlijk jammer, zeker in het geval van lekkere zaken als, we noemen maar wat, een chocoladeletter. Maar mindful eten, hoe doe je dat eigenlijk?

Het blijft raar: als je naar muziek luistert, hoor je allerlei verschillende instrumenten, en je hoort hoe hard en zacht die klinken, je hoort melodielijnen door elkaar – maar voor smaken en geuren komen we vaak niet verder dan ‘lekker!’ Als je echt met aandacht iets wilt eten, mis je al snel de woorden om te beschrijven wat je proeft. Dan lijkt het al snel alsof je echt een kenner moet zijn om bijvoorbeeld wijn te kunnen proeven, maar dat is niet zo. 

Wetenschapsjournalist Bob Holmes publiceerde een heel boek over smaak, ‘Flavor’. Als er één les is die hij lezers graag wil meegeven, is het deze: vrijwel iedereen kan beter worden in het benoemen en herkennen van smaken. Als je proeft dat er een verschil is tussen verschillende wijnen of appels, en als je een aardbei van een framboos kunt onderscheiden, komt het goed. De rest is een kwestie van oefening en aandacht. 

Dit zijn een paar leuke en speelse oefeningen om mee te beginnen:

1. Eet ’n chocoladeletter – met aandacht

De volgende keer als je een chocoladeletter eet, doe het dan echt met aandacht en probeer voor jezelf te benoemen wat je ruikt en proeft. Begin met het uiterlijk. Hoe ziet de chocola eruit, hoe ruikt hij? En neem dan pas een hap. Hoe is de beet? Hoe romig is de chocola?

En voor als de letter op is: eet elke dag een appel, koop verschillende soorten. Hoe ziet deze appel eruit, hoe ruikt hij? Hoe knapperig is deze appel? Is de smaak zoet of eerder zuur? Is de schil bitter? Wat ook helpt: geef de appel een cijfer. Je gaat daardoor vanzelf meer opletten en het is handig om een volgende appel mee te kunnen vergelijken.


2. Een vrolijk smaakproefje met jellybonen

Een proefje dat ook ongelofelijk leuk is om met kinderen te doen: koop een zakje jelly beans (de suiker doen we even niet moeilijk over). Knijp je neus dicht en je ogen dicht en stop er een in je mond (laat iemand anders even naar de kleur kijken). Wat proef je? Wat zoet, misschien wat zout of zuur, maar dat is het wel zo’n beetje. Laat na een seconde of vijf je neus los, zodat je weer kunt ruiken. Wat er dan gebeurt: een smaakexplosie. Je merkt meteen hoe belangrijk geur is voor de smaak van je voedsel.

3. Gooi wijn in de blender (voor de wetenschap!)

Je glas wijn ronddraaien voor je een slok neemt is een bekende handeling bij het wijnproeven. Door het contact met zuurstof het aroma beter tot uitdrukking komt. Maar er is nog een rigoureuzere manier: gooi een glas wijn in de keukenmachine en laat het even ronddraaien op de hoogste stand. Bij een matig slobberwijntje is de geur plotseling overweldigend. Maar let op: de smaak vervliegt wel heel snel. Als je echt langzaam van je wijn wilt genieten, is dit proefje misschien minder geschikt. 

Heb je de smaak te pakken? Pak het dan serieuzer aan. Het is vaak lastig om een geur of smaak ‘thuis te brengen’. Daarom is er voor een aantal producten een ‘smaakwiel’ (flavor wheel) ontwikkeld, met daarop de verschillende smaken die je kunt tegenkomen. Voor wijn is het bekend, maar er zijn ook smaakwielen voor bier, koffie, honing en chocola en appels. Ook door zo’n smaakwiel gewoon eens door te lezen, word je je al meer bewust van de verschillende smaken die er zijn. 

Tot slot nog een weetje: zout neutraliseert de overheersende bittere smaak van, bijvoorbeeld, bier. Vandaar de combi ‘bier en chips’ – met een schaaltje chips of pinda’s erbij, komen de andere smaken uit het bier veel beter tot uitdrukking. Maar het werkt ook bij bittere groenten en fruit. Heb je een erg bittere grapefruit? Sprenkel er een klein beetje zout overheen en je proeft plotseling veel meer.

Beeld: fotografie door Inga Powilleit, styling door Tilly Hazenberg

Meer weten? 

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over mindfulness?

Wil je meer mindfulness in je leven? Doe dít dan vooral niet.

Volgend artikel
Wat is jouw kompas?
Wat is jouw kompas?