Mindful met je geld omgaan op z’n Japans

Mindful met je geld omgaan op z’n Japans Mindful met je geld omgaan op z’n Japans Mindful met je geld omgaan op z’n Japans

Voelt het regelen van je financiën voor jou altijd als een moetje? Dat hoeft niet. Volgens de Japanse traditie van de Kakeibo kan het je juist op weg helpen naar een gelukkiger en kalmer leven. Alles wat je ervoor nodig hebt, is een notitieboekje (en wat aandacht). Zo kun je mindful omgaan met geld.

Omgaan met geld: zo zorg je voor meer rust

Je boekhouding – ja, het woord alleen al – kan een oefening in mindfulness zijn, beloven Inge Boot en Marina Steinmann in hun boek ‘Kakeibo – Financieel groeien, mindful geld uitgeven’. Als je geld vervelend vindt, en het onderwerp mijdt, pas je de struisvogeltechniek toe, schrijven de auteurs. Meer inzicht in je financiën krijgen betekent exit struisvogel, maar ook: meer rust.

Planning per week

De Kakeibo is eigenlijk niets meer dan een huishoudboekje. Je schrijft om te beginnen nauwkeurig op wat er elke maand binnenkomt en weer uitgaat (vaste lasten). Ook houd je rekening met momenten in het jaar waarop je extra geld uitgeeft, bijvoorbeeld voor verjaardagen, Sinterklaas of een vakantie. Vervolgens ga je voor iedere maand rustig zitten om een planning te maken. Op basis van je vaste inkomsten en uitgaven reken je uit wat je per week te besteden hebt. De gedachte daarachter is dat je op deze manier veel meer overzicht houdt: een week is makkelijker te overzien dan een hele maand. Er is ook veel aandacht voor sparen, aan het eind van elke maand: hoeveel had je kunnen sparen, hoeveel heb je daadwerkelijk gespaard, en waar zou je de volgende maand nog op kunnen besparen?

Inzicht in je uitgaven

In een schema noteer je per week wat je hebt uitgegeven – je houdt het dus elke dag bij. Best een klusje, maar wel leuk om te doen. Ineens gaan je dingen opvallen: goh, wat tikken die lunches in de kantine eigenlijk aan. En goh, wat een groot verschil tussen je doordeweekse uitgaven en die in het weekend. Dat maakt het gemakkelijker om te besparen.

Wat zijn je dromen?

Het klinkt misschien wat zakelijk allemaal, maar de insteek van de Kakeibo gaat wel dieper dan alleen maar schema’s maken. Inge Boot en Marina Steinmann geven ook concrete tips voor een minimalistischer leven, zoals het platform Peerby, waar mensen allerlei spullen met elkaar delen (zo hoef je geen boormachine te kopen, maar kun je ‘m van je buurman lenen – en hij leent op zijn beurt jouw koepeltentje). Ook is er aandacht voor ‘the bigger picture’: wat zijn je dromen? Is er iets groots (een reis, een grote aankoop) waar je voor zou willen sparen, en in hoeveel stapjes kun je dat doel bereiken?

Meer weten?

Kakeibo – Financieel groeien, mindful geld uitgeven van Inge Boot en Marina Steinmann (uitgeverij NAU, 2019).

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over omgaan met geld?

Zo veel mogelijk geluk halen uit je geld? Met deze tips maakt geld wél gelukkig.

Volgend artikel
Heb je te weinig van iets (geld, liefde, of tijd)? Focus je dan hier op
Heb je te weinig van iets (geld, liefde, of tijd)? Focus je dan hier op