Ben jij zo iemand die alles heel heel goed wil doen? Die hoge eisen stelt aan zichzelf – op het werk, in relaties, voor de spiegel – en daarbij soms vergeet wie ze eigenlijk is en wat ze echt belangrijk vindt? Perfectionisme is geen ingebakken karaktertrek: je kunt het loslaten.
Sabina van Roest was ook zo iemand. Ze deed op heel veel vlakken ontzettend haar best, maar keek daarbij vooral naar wat de buitenwereld van haar verwachtte. Ze schreef een boek dat ze in die periode zelf graag had willen lezen: Proudly imperfect – over het vinden van de weg naar jezelf, los van ‘het perfecte plaatje’.
Laat het piekeren los
Perfectionisme betekent vaak: piekeren. En dat gepieker heeft vaak negatieve gedachten als basis, die je soms al heel lang met je meedraagt. Neem je die gedachten onder de loep – bijvoorbeeld door ze een week lang in een dagboekje te noteren – dan leer je jezelf beter kennen en kun je jezelf aanleren er andere dingen voor in de plaats te denken. Of zoals Sabina het zegt: ‘Je overtuigingen en gedachten leggen je beperkingen op of geven je juist mogelijkheden. Het ligt er maar net aan welke gedachten je gelooft’.
Maak werk van je You-Factor
Doet misschien een beetje denken aan die talentenjacht, maar volgens Sabina heeft iedereen een You-Factor. Het zijn al die dingen waarmee je jezelf van anderen onderscheidt. Mocht je denken: ‘ik ben toch niet zo bijzonder?’: dat ben je wel. Niemand combineert jouw eigenschappen op precies jouw manier. Plan dus eens een avond om te bedenken welke talenten en positieve eigenschappen jij allemaal hebt – en wat jouw drive is. Wat maakt jou gelukkig – mensen helpen, iets moois maken, leiding geven?
Ken je grenzen en bewaak ze goed
Luisteren naar je ware ‘ik’ en wat je echt belangrijk vindt, betekent ook: nee zeggen. Als je het gevoel hebt dat mensen om je heen dingen van je verwachten waaraan je niet kunt – en wilt! – voldoen, bescherm jezelf dan. Bijvoorbeeld tegen een burn-out, die op de loer ligt als je te vaak ‘ja’ zegt. Sabina: ‘Door grenzen te stellen laat je duidelijk blijken hoe je wel en niet door andere mensen behandeld wenst te worden. Het is daarmee een positieve vorm van zelfbescherming en goed voor jezelf zorgen’. Natuurlijk gaat dat allemaal niet vanzelf. Oefen er mee, bijvoorbeeld wanneer iemand je beledigt, teveel van je vraagt of – heel simpel – voordringt bij de kassa.
Kijk buiten je comfort zone
Voor een perfectionist klinkt ‘buiten je comfort zone gaan’ misschien als: de lat nóg hoger leggen. Maar bij perfectionisme hoort ook dat je angst vermijdt, schrijft Sabina, omdat de angst je het gevoel geeft dat je het wéér niet goed doet. De truc? Juist die griezelige dingen doen die je diep van binnen aantrekken. Denk niet te lang, maar gá gewoon. ‘Als je twijfel vervangt door directe actie, zul je zien dat je veel meer doet en durft.’
Meer lezen over perfectionisme?
Dit zijn drie redenen om perfectionisme los te laten.