Bij het lezen van een stukje over overprikkeling kwam plotseling de vraag op: onderprikkeld, kan dat ook? Ja hoor, dat kan ook.
Google voor de aardigheid maar eens op ‘bore out’, een situatie waarbij je in feite overspannen raakt van verveling. We schreven er al eerder over, want vooral op je werk kan het ertoe leiden dat je in een negatieve cirkel terecht komt.
Nu kun je overal wel een probleem van maken, en dat gaan we hier lekker niet doen. Maar het is wel handig om je te realiseren dat ‘rust nemen’ niet altijd dé remedie is als je even niet zo hieperdepiep in het leven staat. En dat, als je lusteloos en mismoedig bent, misschien wat méér prikkeling wel eens heel goed zou kunnen werken. Daarom: tips voor meer prikkels.
Ga op zoek naar nieuwe uitdagingen
Leer een muziekinstrument bespelen, lees achter elkaar alle boeken van een nieuwe schrijver, ga bergbeklimmen of verdiep je in een totaal nieuwe hobby. Niet omdat je er per se iets mee wil bereiken, maar gewoon vanwege de extra ervaring. Lees trouwens ook even dit stukje van Joanne Wienen, want soms moet iemand het even tegen je zeggen: je raakt nooit uitgeleerd (en dat is maar goed ook!).
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Doorbreek je routine
Neem een andere weg naar je werk of naar school. Verander je ontbijt. Doe eens een compleet andere outfit aan dan je gewend bent. Hop, lekker uit je comfort zone, daar wordt een mens wakker van! Lees ter inspiratie even dit stukje over een wetenschapper die onder meer ging leven als een das, otter en vos en snuffelend door het bos, zwemmend in een ijskoude nachtrivier of schooierend door Londense vuilnisbakken de wereld op een compleet nieuwe manier waarnam. Over prikkels gesproken!
Kom in beweging
En dan niet in een prikkelarme omgeving (lees: de sportschool), maar buiten, waar de vogeltjes fluiten en de wolken langs het zwerk vliegen. Waar je mensen tegenkomt met wie je een praatje kunt maken en waar je soms kleddernat regent. Ja, dat is allemaal goed voor je. Lees dit stukje maar over het effect van sporten op je brein. En als je sporten niet leuk vindt, lees dan hier hoe je een sport vindt die wél bij je past.
Stel hoge eisen aan jezelf
Natuurlijk, het is goed om jezelf in de luwte te houden, op z’n tijd. Maar het is óók nuttig om af en toe wat positieve stress aan je leven toe te voegen. Geef jezelf eens een krappere deadline, doe een wedstrijdje. Daag jezelf uit. Geef jezelf een schop onder je kont.
Laat je inspireren
Altijd goed voor een emotionele reboot: onderzoek what makes you tick. Wat inspireert jou, wat vind jij belangrijk, wat zijn jouw drijfveren? Laat je inspireren door schrijvers die je nog niet kent, maak een lijst van de dingen die je als kind wilde leren en bekijk in elk geval deze inspirerende lezing schrijfster Elizabeth Gilbert.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Gebruik je zintuigen
Ja, via je mobiel krijg je ook ongelofelijk veel prikkels binnen. Maar ‘prikkels’ gaat over meer dan lezen. Het gaat over al je zintuigen. Zoek nieuwe geuren, beluister muziek die je nog nooit hoorde, proef bijzondere gerechten en doe af en toe je ogen dicht en verken je omgeving met je vingertoppen. Hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe meer prikkels. Wist je trouwens dat je veel meer zintuigen hebt dan vijf?
Meer lezen?
Meer tips over hoe je jezelf kunt uitdagen als een bore out op de loer ligt lees je hier. Voel je je toch eerder óverprikkeld? Lees dan hier hoe je ermee om kunt gaan. En in dit stukje lees je waarom een actieve vakantie vaak beter is voor je gemoed dan een week lui in de zon liggen (geluksonderzoeker Ap Dijksterhuis zegt het zelf!).