Hoe je door ontvankelijk te zijn kunt creëren

Door Susan Smit
Hoe je door ontvankelijk te zijn kunt creëren Hoe je door ontvankelijk te zijn kunt creëren Hoe je door ontvankelijk te zijn kunt creëren

Als de viool losjes in de hand van de violist ligt, als hij opgaat in de melodie, vol vertrouwen en zich bewust van de schoonheid ervan, schept hij de beste voorwaarden voor een succesvol optreden. Zijn eigen inbreng (zijn oefening en talent) speelt natuurlijk ook een rol, maar als hij daar teveel op gericht zou zijn, bedacht op wat er allemaal mis kan gaan of beter zou kunnen, zou hij blokkeren.

Om te scheppen moet je jezelf uitschakelen en ontvankelijk zijn. Alles is aanwezig en bezig naar je toe te stromen, maar als jij er teveel tussen gaat zitten met je vastgeroeste ideeën en je zelfkritiek dan vervorm je het tot iets middelmatigs en voorspelbaars. We denken dat we alert en geconcentreerd moeten blijven denken om het beste resultaat te krijgen, maar het tegendeel is waar. Wie duwt en trekt, verhindert dat dingen zelf op hun daarvoor bedoelde plek vallen.

Poef

Een idee voor een nieuwe roman ontstaat bij mij nooit als ik erover ga zitten peinzen. Wat me te doen staat is de weg vrijmaken en vrijblijvend tasten. Ik snuif een geur op en voel een sfeer die ik steeds opnieuw opzoek in mijn hoofd. Door me er steeds op af te stemmen wordt het idee scherper en, poef, ineens valt alles in elkaar en heb ik een onderwerp – een onderwerp dat zo duidelijk, helder en urgent is dat het onmogelijk lijkt dat ik ooit een ander onderwerp had kunnen bedenken. De enige uitdaging is nu om open te blijven staan, niet te snel conclusies te trekken of dingen zeker denken te weten. Om te blijven rondtasten, met mijn handen open en mijn blik op oneindig.

De muze

Om werkelijk vrij en zuiver te manifesteren hoef je slechts ontvankelijk te zijn: dromerig, sensibel, los en vrij. Creëren – althans de eerste fase van dat wonderlijke creatieve proces – is je handen uitstrekken en hopen dat er iets invalt. Zelf moet je in die fase eventjes opzij stappen om het wonder te laten gebeuren. Je kunt de Muze niet ontbieden; zij bezoekt en verlaat jou zoals het haar schikt.

Elk leven kent creativiteit, daar hoeft geen kunst, literatuur of muziek aan te pas te komen. Scheppen doen we allemaal dagelijks; in hoe we omgaan met mensen, ons leven vormgeven, hoe we opvoeden, ons huis inrichten, anderen liefhebben. Alles kent een moment van ‘laten gebeuren’, aanvoelen, erop intunen. En dat is niets minder dan magie.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan?

Volgend artikel
Waarom creativiteit voor kinderen zo belangrijk is (en hoe je dit stimuleert)
Waarom creativiteit voor kinderen zo belangrijk is (en hoe je dit stimuleert)