Zó ga je om met onverwachte situaties

Zó ga je om met onverwachte situaties Zó ga je om met onverwachte situaties Zó ga je om met onverwachte situaties

Het leven kun je niet voorspellen. Het bestaat uit een reeks van leuke en minder leuke onverwachte gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt. Maar je kunt wel leren hoe je omgaat met de onverwachte wendingen die het leven neemt.

Wanneer het leven even totaal niet loopt zoals je wilt, en je halsoverkop in het diepe wordt gegooid, zijn angst en boosheid niet meer dan dan normaal. En hoe belangrijk het ook is om deze emoties te doorvoelen, ze moeten je uiteindelijk niet in de weg staan. Want over die onverwachte (en soms onprettige) wending heb je namelijk niets te vertellen, maar hoe je hiermee omgaat wél.

Wil jij beter leren omgaan met onverwachte situaties en tegenslagen? Deze tips helpen je een handje.

Stilstaan voordat je handelt

Beeld je het volgende in: je bent aan het autorijden en ineens word je afgesneden waardoor er een gevaarlijke situatie ontstaat. Je eerste reactie is waarschijnlijk boosheid of agressie richting de bestuurder. Je gaat er voor het gemak vanuit dat hij of zij je expres in een gevaarlijke situatie heeft gebracht. Deze boosheid kan leiden tot grote irritatie of gevoelens van wraak.

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

Neem je in zo’n zelfde situatie even de tijd om na te denken en te pauzeren, dan bied je jezelf de mogelijkheid om op een betere manier te reageren. Je realiseert je bijvoorbeeld dat de bestuurder jou niet niet met opzet afsneed, of dat wraak een kinderachtige reactie zou zijn.

Door even de tijd te nemen voordat je reageert, kun je bewust kiezen hoe je met een situatie wilt omgaan. Dat zorgt voor rust, acceptatie en voor een positievere uitkomst.

We zien wel hoe het loopt

Wanneer er iets gebeurt dat je niet wilt – je verliest je baan of je relatie wordt verbroken – dan ligt voor de hand dat je ervan uitgaat dat de gebeurtenis slecht is. Dat er nu nog veel meer narigheid op je pad gaat komen. Kortom, je voelt je vreselijk door de gebeurtenis.

Toch geldt voor de bijna alles dat je niet weet hoe de situatie uiteindelijk voor je uitpakt. Iets dat in eerste instantie verschrikkelijk lijkt, kan een zorgen voor een positieve ommezwaai in iemands leven. Zo krijg je na het verliezen van je baan misschien wel veel leuker werk, of je vindt een partner die veel beter bij je past.

In plaats van er vanuit te gaan dat een situatie in je nadeel werkt, is het beter om te denken: ‘we zien wel hoe het loopt’. Zo bespaar je jezelf een heleboel (vaak onnodige) moeilijke gevoelens.

Ga er vanuit dat het goed gaat

Sterker nog, de meeste mensen hopen op het beste, maar gaan uit van het slechtste. Het probleem van deze denkwijze is dat we handelen op basis van onze verwachtingen. Je gaat je gedragen naar je negatieve verwachtingen en dat beïnvloedt de ervaringen die je hebt. Negativiteit overheerst, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is.

Natuurlijk is het niet verkeerd om rekening te houden met verschillende scenario’s en realistisch blijven is uiteraard belangrijk. Maar als je hoopt op het beste, is het goed om daar ook naar te handelen. Gebeurt er iets onverwachts en lijkt dat op het eerste gezicht een groot probleem te zijn, baal daar dan niet te lang van en richt je op een goede uitkomst. Wanneer je jezelf afvraagt wat je kunt doen om de situatie te verbeteren, is de eerste stap richting ‘uitgaan van het beste’ gezet. Dat zorgt voor een positievere instelling die het je makkelijker maakt om met de situatie om te gaan.

Heb vertrouwen in jezelf

Ieders leven kent mooie en minder mooie dagen. Ook jij hebt waarschijnlijk al verschillende gebeurtenissen meegemaakt die verdrietig, ernstig of gewoon onverwacht waren. We kiezen hier niet zelf voor. Maar we overleven ze wel.

Zit je middenin een situatie waarin je je positieve kracht lijkt te verliezen, denk dan eens aan de dingen die je al hebt doorgemaakt en hoe sterk je bent. Je eigen kracht kennen is belangrijk voor meer zelfvertrouwen. Vind je het moeilijk om naar je eigen kwaliteiten en krachten te kijken, vraag dan eens aan iemand die dichtbij je staat wat jou sterk maakt.

Wanneer zich een volgende moeilijke situatie voordoet en je realiseert je dat je deze gebeurtenis aankunt, dan geeft dat je een beter gevoel. Wat dat betreft is ‘vertrouwen hebben in jezelf’ jouw krachtigste wapen.

Meer Happinez?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Waarom een persoonlijke prioriteitenlijst zo belangrijk is
Waarom een persoonlijke prioriteitenlijst zo belangrijk is