Jarenlang had ik als hoogsensitief persoon (HSP) niet willen kamperen. Met een wc-rol over de camping struinen of zelfs in de nacht spinnen over mijn hoofd kunnen voelen: het leek mij alles behalve fijn.
Totdat ik voelde dat ik meer in harmonie met de natuur wilde leven. Samen met mijn partner verkochten wij ons huis in Nederland en reisden we met de hond de wereld over. Sindsdien heb ik ook gekampeerd. Niet alles verliep vlekkeloos: zo belandde ik op een camping waarbij er elke halve minuut een vliegtuig boven mijn tent vloog… Voorkom dat je de fouten maakte, die ik maakte. Deze vijf tips helpen je om fijn te kamperen als HSP:
1. Kampeer in een rustige periode
Hooggevoelige mensen hebben baat bij rust, van drukte kunnen zij overprikkeld raken. Voorkom dat je in de drukte belandt en kampeer aan het begin of het einde van de vakantie.
2. Kies een rustige kampeerlocatie uit
Hooggevoelige mensen laden op in de natuur. Kies ervoor om te kamperen in of vlakbij de natuur. Onderzoek bijvoorbeeld of je mag wildkamperen of kies een kleinschalige camping (maximaal 30 plaatsen) op een afgelegen plek. Je kunt bijvoorbeeld de ACSI Klein & Fijn Kamperen-app installeren waarop kleine campings te vinden zijn. Boerencampings kunnen ook rustig zijn. Vermijd tienercampings.
Over het algemeen geldt dat een camping met minder faciliteiten vaak rustiger is dan een camping met veel faciliteiten zoals disco’s, karaoke-avonden, glijbanen en animatie. Houd er rekening mee dat geen animatie het rustigst is, daganimatie is verder vaak rustiger dan avondanimatie.
Onderzoek en vraag vóór je reserveert of de camping rustig is en of je bijvoorbeeld geluiden van treinen, auto’s, vliegtuigen en omliggende campings kunt horen. Informeer of er muggen zijn en vraag als je reserveert om een rustige plek. Dit is meestal een plek achteraan de camping waar geen tot weinig mensen langslopen. Kies bij voorkeur een hoek met privacy om als HSP te kamperen.
Heb je gereserveerd of kom je aan op een camping? Check eerst je plek en voel of dit bij je wensen aansluit, voordat jij jezelf er installeert.
3. Creëer een fijne slaapplek
In de nacht is het belangrijk dat je ontspant en je lichaam voldoende rust geeft. Voorkom dat je afziet en je wakker wordt met rugpijn. Kies voor comfort.
Kies een prettig kussen, neem eventueel het kussen mee waar je thuis op slaapt. Houd er rekening mee dat je kussen op een kampeermat relatief veel ruimte in beslag neemt. Kies liever voor een langere kampeermat, dan een korte. Zo steken je voeten nooit uit over de mat.
Zorg ervoor dat je mat goed isoleert, zodat je het niet koud krijgt. Voorkom dat je de vloer voelt en zorg ervoor dat je mat dik genoeg is: 7,5 cm is vaak prettig voor een hooggevoelig mens. Voorkom dat je mat glijdt en kies voor een mat met een antislip-bodem. Maak het jezelf makkelijk: kies voor een inflatable (opblaasbare) slaapmat. Deze dien je hoogstens een beetje bij te blazen.
4. Speel in op de temperatuur
Zorg voor een goede slaapzak en neem laagjes (thermo)kleding mee, zodat je het nooit te warm of te koud hebt.
5. Kies voor ruimte
HSP houden van overzicht, ook tijdens het kamperen. Kies liever voor een wat grotere dan een te kleine tent, camper of caravan. Zo voorkom je een claustrofobisch gevoel en heb je ruimte om alles zoveel mogelijk een vaste plek te geven. Kies voor een luifel voor de tent: als het regent kun je hier je schoenen onder zetten. Zo voorkom je dat het nat wordt in de tent.
Meer lezen over hooggevoeligheid?
- Download het gratis E-book 20 tips voor meer energie voor HSP van Femke de Grijs
- Neem deze 8 tips mee als je een weekendje weg gaat als HSP