Tijdens onze tienerjaren fantaseerden we er wat op los. We droomden over het complete plaatje, inclusief droomhuis, droomgeliefde, droombaan en droomkinderen. Dat was immers wat we om ons heen zagen. Zoals ‘het hoort’ volgens de westerse maatschappij. Maar wat als het allemaal anders loopt? Faal je dan in het leven? Nee, je bent nu namelijk precies waar je moet zijn.
Die droomstudie en jij bleken toch geen match made in heaven. De studiepunten bleven achter, en er zat niets anders op dan ermee stoppen en ergens onderaan de ladder beginnen. Of je relatie gaat op je dertigste stuk en het lukt maar niet om opnieuw liefde te vinden. Iedereen om je heen gaat trouwen, koopt een huis, maakt promotie of loopt met meerdere kinderwagens door het park. Het voelt alsof je achter de feiten aanloopt en de boot hebt gemist. De boot des levens.
Doelen
Maar wanneer is een mens ‘compleet’? Wanneer heeft een mens het ‘gemaakt’ in het leven? Het is makkelijk om dit gevoel op te hangen aan bepaalde doelen. ‘Als ik een relatie heb, ben ik gelukkig.’ Of ‘als ik directeur word, heb ik mijn hoogste doel behaald’. Toch is de kans echter groot dat als je de liefde gevonden hebt, of directeur bent, er weer iets anders is dat aan je gaat knagen.
Gedurende je leven maak je veel keuzes. Je eigen levenspad zet zich voort aan de hand van deze keuzes. Ga je wel of niet studeren, ga je wel of niet reizen enzovoorts. Dan is het normaal om je weleens af te vragen of je wel het goede pad volgt. Of je wel op de juiste koers bent, en of je écht alles uit het leven haalt wat er voor jou te halen valt.
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Alle ballen hooghouden
Je wil een zo waardevol mogelijk leven leiden, succesvol zijn op je werk, lief zijn voor je partner, een goede luisteraar voor je vrienden, trouw aan je familie en zorgzaam voor je kinderen. Je wil het complete perfecte plaatje belichamen en alle ballen hooghouden.
Door zo veel van jezelf te verwachten kan het als falen voelen als je een van de ballen per ongeluk laat vallen. Je had toch echt inmiddels die promotie moeten maken, wat is er mis met je? Op deze manier ben je constant bezig met ‘morgen,’ in plaats van vandaag. Want vandaag doe je het ook hartstikke goed, inclusief de dingen die niet gaan zoals je had gehoopt.
Omarm jezelf
Op het moment dat je jezelf als ‘compleet’ gaat zien, los van alle (materiele) doelen, kun je het nare gevoel ‘van niet goed genoeg zijn’ en dat je faalt loslaten. Als je alle delen van jezelf omarmt, besef je dat je precies bent waar je moet zijn. Inclusief het gebroken hart, inclusief je twijfelachtige karakter, inclusief je onhandige opmerkingen naar je baas toe. Je past weliswaar niet perfect in je zelfopgelegde plaatje, maar jij bent wél goed genoeg. Want jij bent jij, helemaal.
Het klinkt misschien vaag of abstract, maar probeer eens écht elk deel van jezelf (de positieve én de negatieve) te omarmen. Ook het deel dat jezelf niet goed genoeg vindt, het deel dat vaak moet huilen om kleine dingen, het deel dat zich eenzaam voelt, het deel dat soms te hard lacht. Echt alles. Als dat lukt, dan heb je het pas gemaakt in het leven.