Scherm-turen verslechtert je ogen, maar dit kan helpen

Scherm-turen verslechtert je ogen, maar dit kan helpen Scherm-turen verslechtert je ogen, maar dit kan helpen Scherm-turen verslechtert je ogen, maar dit kan helpen

We staren teveel naar smartphones of tablets en dat zorgt bij tienduizenden Nederlanders voor bijziendheid. Gelukkig kun je er wat aan doen.

We schrokken er best van, afgelopen week. Hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver waarschuwde in de Volkskrant dat tienduizenden Nederlanders die last hebben van bijziendheid, de komende decennia blind of ernstig slechtziend dreigen te worden.

Oorzaak? Langdurig boeken lezen maar vooral het toenemende gebruik van smartphones en tablets. Lang turen naar een schermpje is niet goed voor je ogen – de oogbol kan op termijn ovaal worden, en de lichtgevoelige cellen achter in het oog raken beschadigd. Vooral voor kinderen is het belangrijk het kijken regelmatig te onderbreken en vaker buiten te spelen.

Caroline Klaver roept op om de 20-20-2 regel na te leven. Geef je ogen na elke 20 minuten op telefoon, tablet of boek, een pauze van 20 seconden. En ga liefst elke dag 2 uur naar buiten. Geldt sowieso voor kinderen in de groei, tot een jaar of twintig. Maar dat neemt niet weg dat het als je ouder bent óók goed is om je ogen af en toe wat vergezichten te gunnen.

Twee uur naar buiten. Elke dag. En niet alleen vandaag, nu we geschrokken zijn van het nieuws, maar structureel, altijd, vaker naar buiten. Want je kunt wel een keer naar het bos gaan, maar het gaat erom dat het vanzelfsprekend wordt. Hoe sleur je je kinderen achter hun scherm vandaan? En hoe verbreek je je eigen schermverslaving? Waar haal je de tijd vandaan? Zoals bij alle gewoonten die je jezelf wilt aanleren: maak het leuk en maak het gemakkelijk. Tips!

1 Ga buiten spelen!

Neem je kinderen als het even kan mee naar een buitenspeelplek – en ga zelf ook spelen! Hier vind je een lijstje met de leukste buitenspeelplekken.

2 Grijp elke kans aan om naar buiten te gaan

Spreek met vriendinnen af om een boswandeling te maken, in plaats van in de kroeg bij te praten. Ga tussen de middag met een collega een blokje om, in plaats van in de kantine te lunchen. Of gebruik de natuur om je werkdag goed te beginnen.

Ja, ook in de winter!

3 Ga op avontuur

Ook leuk met kinderen (maar ook zonder!) is geocachen, waarbij je op jacht gaat naar verstopte ‘schatten’. Een paar websites waar je geocaches en uitleg vindt: www.geocaching.nl en www.geocaching.com.

4 Ontdek je omgeving

Met een excursie van Staatsbosbeheer of en wandeling in een gebied van Natuurmonumenten ontdek je de natuur in je eigen omgeving. Voor deze Keltische bomenroute willen we trouwens best een keer naar Heino!

5 Zie het als een meditatie

Want daar word je vrolijk van!

6 En zie het vooral als een cadeautje

Aan jezelf. Naar buiten is geen plicht, het is niet iets dat móet. Het is fijn om buiten te zijn, het is goed voor je (en voor je ogen!) en je wordt er gelukkig van – wat Pauline zegt.

7 Tot slot: maak het jezelf gemakkelijk

En zorg sowieso voor lekkere warme kleren. Want met koude voeten is het lastig buiten spelen. Wij gebruikten het als smoes om voor onszelf deze aan te schaffen… maar élke warme jas en wollen sjaal is natuurlijk goed! En investeer in lekkere schoenen. (Tip uit Zweden voor als je naar je werk of een afspraak wilt wandelen: neem je nette schoenen mee en doe ze op de plek van bestemming pas aan.)

Extra tips als je lief wilt zijn voor je ogen: zet, als het even kan, je bureau bij een raam, zodat je als je achter een computer zit af en toe uit het raam in de verte kunt kijken. En vergeet het begin van die 20-20-2 regel niet. Neem als je op een scherm kijkt minstens elke twintig minuten even 20 seconden pauze om je ogen rust te gunnen.

Denk aan de wijsheid van de Ayurveda: het is belangrijk om je zintuigen te voeden met mooie ervaringen. Geef je ogen ruimte, groen en vergezichten. Dat is niet alleen goed voor je ogen. Dat is goed voor jou.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Met dit ritueel groei je uit tot de beste versie van jezelf
Met dit ritueel groei je uit tot de beste versie van jezelf