Slecht gehumeurd? 6 manieren om jezelf weer op te vrolijken

Slecht gehumeurd? 6 manieren om jezelf weer op te vrolijken Slecht gehumeurd? 6 manieren om jezelf weer op te vrolijken Slecht gehumeurd? 6 manieren om jezelf weer op te vrolijken
Je hebt je dag niet; je hebt je verslapen en vervolgens de start van je online meeting gemist. Half slaperig sluit je te laat aan bij je meeting, om vervolgens je mailbox te zien uitpuilen. Tot overmaat van ramp is je lievelingscollega niet aanwezig en zegt je afspraak voor morgen af. Hello bad mood. Toch kun je deze simpele tips proberen om minder slecht gehumeurd te worden. Want, dat is zo zonde van je energie.

1. Wees eerlijk

Als iemand je vraagt hoe het gaat is de automatische reactie ‘goed, en met jou?’ Probeer vandaag eerlijk te zijn. Laat weten dat je wat tegenslagen hebt gehad en een beetje chagrijnig bent. Leg het uit aan iemand die wil luisteren. Grote kans dat het oplucht, en het is sowieso fijn om het hardop aan iemand te vertellen. Dat zet alles in perspectief. Bovendien hoef je nu ook niet te doen alsof alles oké is. Je hebt gewoon een baaldag, en dat is helemaal prima.

2. Denk er (even) goed over na

Als je in je negatieve gevoel blijft hangen, is het moeilijk om eruit te komen. Denk goed na over de situatie, en probeer hoe je over de situatie denkt, te veranderen. Tja, je afspraak heeft afgezegd, maar nu kun je wel die ene film kijken die op je to do-lijst stond. Als je het ‘probleem’ als minder problematisch gaat zien, voelt het ook zo. Denk ook goed na over wat je wél aan de situatie kunt veranderen. Een lekke band? Dan loop je naar de fietsenmaker. Je druk maken over een stroomstoring waar je nul controle over hebt is namelijk compleet nutteloos en werkt je slechte humeur alleen maar in de hand.

3. Maak de zin ‘ik voel me straks beter als’ af

Oké, je bent chagrijnig. Zover was je wel. Maar waardoor ga jij je beter voelen? Vul de zin ‘ik voel me straks beter als’ aan met iets waar je gelukkig van wordt. Ik voel me straks beter als ik een rondje ga wandelen. Ik voel me straks beter als ik mijn lievelingsgerecht voor mezelf ga koken, enz. Bij de gedachte aan iets positiefs dat je kan gaan doen, ben je binnen no time een stuk vrolijker.

4. Verander het ‘verhaal’ in je hoofd

We hebben vaak de neiging om ons eigen verzonnen verhaal aan onszelf te herhalen. Je overtuigt jezelf dat je eigen gedachten kloppen, en verdrinkt er helemaal in. ‘De dag wordt vast minder leuk, omdat mijn lievelingscollega er niet is’, bijvoorbeeld. Overtuig jezelf niet van deze gevoelens. In plaats daarvan is het verstandig te denken aan wat je wél kunt doen nu die collega er niet is. Je kunt zelf invulling geven aan de ‘verhalen’ in je hoofd. Geef ze dan ook gewoon een positieve en fijne invulling.

5. Zoek positieve afleiding

Zet een hele vrolijke playlist op, en dans in je eentje door de woonkamer of voor een spiegel. Door het grappige en positieve op te zoeken, verschijnt die lach op je gezicht wel.

6. Onderzoek de oorzaak

Tot slot is het goed de oorzaak van je slechte humeur te bepalen. Vaak is er een onderliggende reden voor waarom je zo chagrijnig bent. Ja, de overvolle mailbox is irritant, maar zó erg is dat nou ook weer niet. Het is in ieder geval niet een valide reden om je hele dag door te laten verpesten. Waar komt dit gevoel nou écht vandaan? Door dit te adresseren, in plaats van je irritatie te uiten, kom je sneller uit je bad mood.


Meer Happinez?

Over auteur
Volgend artikel
Tranen zijn geen teken van zwakte – en 4 andere weetjes over tranen die je nog niet wist
Tranen zijn geen teken van zwakte – en 4 andere weetjes over tranen die je nog niet wist