Zijn er bepaalde doelen die je wilt bereiken, maar lukt het je niet om ze waar te maken? Het aanpassen van je dagelijkse gewoontes is dé sleutel tot succes.
Stel: je hebt jezelf voorgenomen om dit jaar gezonder te leven en beter voor jezelf te zorgen. Vervolgens zijn er allerlei manieren die je kunt inzetten om dat doel te bereiken, zoals dagelijks een wandeling maken en koken met verse ingrediënten. Dit zijn gewoontes waarmee jij uiteindelijk je doel kunt bereiken. Klinkt simpel, toch?
De fout die veel mensen maken is om gewoontes die nodig zijn om een doel te bereiken, te zien als het doel op zich. Maar gewoontes zijn geen doel, ze dragen enkel bij aan je uiteindelijke doel. Als je dat in je hoofd houdt word het makkelijker om je doelen te bereiken.
Een gewoonte – de benaming zegt het al – is iets wat je dag in, dag uit doet, soms zelfs zonder na te denken. Door je doelen op te breken in stukjes en daar haalbare gewoontes van te maken, kom je steeds dichterbij je doel. Want een gewoonte ‘uitvoeren’ is veel overzichtelijker dan een doel dat nog zo ver weg lijkt. Het vieren van die kleine stapjes zorgt voor meer zelfverzekerdheid en een goed gevoel. En laten dat nou net dé ingrediënten zijn die je nodig hebt om je doelen te bereiken.
Met dit stappenplan, afkomstig van psycholoog Zelana Montminy, zet jij je huidige gewoontes om in gewoontes die bijdragen aan jouw doelen.
Verkrijg inzicht in je gewoontes
Door een lijstje te maken van alle dingen die je dagelijks doet kom je erachter wat je huidige gewoontes zijn. Veel gewoontes doe je op de automatische piloot, waardoor je niet eens doorhebt dat je iets elke dag op dezelfde manier doet. Het is belangrijk om ook deze ‘onbewuste’ gewoontes op te schrijven.
Als je alles hebt opgeschreven – van wat je doet zodra je uit bed komt tot als je weer gaat slapen – dan is het tijd om deze lijst te verdelen in goede en slechte gewoontes. De slechte gewoontes zijn de gewoontes die niet bijdragen aan je doelen, het zijn de gewoontes die je wilt veranderen. Zet deze op een apart lijstje en schrijf achter elke gewoonte op door welke nieuwe gewoonte je deze zou willen vervangen.
Maak het jezelf gemakkelijk
Bij het aanleren van nieuwe gewoontes is ‘gemak’ het sleutelwoord. Hoe makkelijker je het jezelf maakt een goede gewoonte uit te voeren, hoe groter de kan dat je het volhoudt.
Wil je je dag beginnen met een gezond ontbijt, maar grijp je in de haast toch vaak naar het voorverpakte broodje op het station? Zorg er dan voor dat je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt om gezond te ontbijten. ’s Avonds voordat je naar bed gaat zet je bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt met havermout en fruit in de koelkast. Het kost je nog geen vijf minuten tijd en jij begint je ochtend een stuk beter.
Bekijk het vanuit een andere omgeving
Vaak houden mensen er op vakantie hele andere gewoontes op na dan thuis. Begin je een vakantiedag bijvoorbeeld met een mooie wandeling of een kopje koffie in stilte? Waarom zou je die gewoonte dan niet ook meenemen naar huis?
Toegegeven, dat is niet altijd even makkelijk. Op vakantie ben je in een andere omgeving, heb je andere mensen om je heen, vul je je dagen anders in en lijkt alle rompslomp van thuis mijlenver weg. Maar het helpt je ook om van een afstandje te kijken naar alle verleidingen van thuis die ervoor zorgen dat je in slechte gewoontes blijft hangen.
Zo ontdek je bijvoorbeeld dat je meer snoept als je je verveelt of wanneer je alleen bent. In dat geval kun je vaker sociale activiteiten plannen en krijg je op die manier het snoepen beter onder controle. Misschien rook je op vakantie stukken minder omdat je te druk bent met snorkelen of het bezoeken van pittoreske dorpjes. Dan kun je thuis ook op zoek gaan naar een hobby of bezigheid die je van de sigaretten afhoudt.
Met déze nieuwe gewoonte kun je vandaag nog starten
Kortom: verkrijg inzicht in je huidige slechte gewoontes, zoek uit waarom die gewoontes bestaan en vervang ze door goede gewoontes die minstens zo aantrekkelijk zijn. Dat vergt oefening, geduld, discipline en nog meer oefening. Maar het loont.
Meer lezen over gewoontes?
- Als alles om je heen wegvalt, waar hou jij je dan aan vast?
- 6 tekenen dat je toe bent aan een poosje offline
- Een duik in het diepe: zo ga je om met angst