Je bent op een feestje waar je niemand kent, behalve de jarige – die natuurlijk non-stop in gesprek is met allerlei mensen, want het is haar feestje. Een drankje heb je al, en je kunt niet bezig blijven met hapjes halen – je zult echt een praatje moeten gaan maken. Maar met wie, en hoe, en waarover?
Mocht je je in dit soort situaties altijd afvragen waarom jij toch altijd zo worstelt met smalltalk: je bent bepaald niet de enige. Er zijn boeken volgeschreven over de kunst van het praatjes maken.
Een van die boeken is The fine art of small talk van Debra Fine, een zelfverklaarde voormalige sociale kluns. Voormalige, want ze besloot te gaan oefenen in gesprekjes voeren en werd er pardoes goed in. In haar boek leidt ze je van A tot Z door een gesprekje met een vreemde – van ‘hoi, ik ben die en die’ via de stilte die er halverwege valt, tot het volgende gesprek (want afsluiten is ook nog niet zo makkelijk).
Maar eerst maar eens het begin. Hoe knoop je een praatje aan? Een paar nuttige tips.
1 Neem risico
Dé gouden regel bij contact leggen met vreemden is volgens Debra dat je risico moet durven nemen. We kunnen wel hopen dat iemand anders op ons af komt, maar als iedereen dat denkt, gebeurt er nooit wat. Vraag je af: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Afwijzing is niet fijn, maar je komt er wel overheen. Bovendien: de kans is groot dat hij of zij blij is dat jij de eerste stap zet.
Ook iets om in gedachten te houden: alle mensen met wie je nu bevriend bent, waren ooit een vreemde voor je. Zie die vreemde dus als een potentiële nieuwe kennis of vriend.
2 Kies iemand die er benaderbaar uitziet
Het makkelijkste is om een praatje te maken met iemand die net als jij in z’n eentje is. Iemand die net even iets te drinken haalt, of ook net binnenkomt, of een beetje om zich heen zit te kijken.
3 Begin met een opmerking
Uit het niets allerlei vragen stellen voelt misschien een beetje als een overval (voor jou en voor de ander). Stel je voor, en vraag hoe de ander heet. Dat laatste is belangrijk, volgens Debra: daarmee toon je interesse én voorkom je dat je zijn of haar naam straks weer vergeten bent. Daarna kun je gemakkelijk beginnen met een opmerking over de situatie waar jullie je samen bevinden. Stel, je bent op een feestje in een café of restaurant, dan kun je vragen: ‘Wat een leuke plek is dit. Wat is jouw favoriete kroeg in de stad?’ of met een complimentje: ‘Toffe schoenen heb je aan, wat is je favoriete schoenenzaak?’ Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je het over hebt – dit is een begin.
4 Prent wat ‘ijsbrekers’ in je hoofd
Je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker maken door voordat je naar een feestje gaat een paar leuke vragen te bedenken. Op het moment zelf kun je kijken welke vraag bij deze persoon past, of bij deze situatie. Bijvoorbeeld:
– Vertel eens, wat was jouw allerbeste vakantie ooit?
– Waar kom je vandaan? Hoe was het om daar op te groeien?
– Wat is de beste verrassing die je ooit hebt gehad?
– Wie is de beroemdste persoon die je ooit ontmoet hebt?
– Wat was je leukste baan ooit?
Als het ongemakkelijk voelt om iemand die je net een paar minuten kent zoiets te vragen, bedenk je dan dat de meeste mensen het leuk vinden om over zichzelf te vertellen – zeker wanneer de ander oprecht geïnteresseerd is.
Dit is het eerste deel van een drieluik over smalltalk. In deel twee: zo ga je om met ongemakkelijke stiltes.
Meer lezen?
Debra Fine, ‘The fine art of small talk – How to start a conversation in any situation.’ In het Nederlands vertaald: ‘Small talk – de kunst om een onderhoudend gesprek te voeren.’
Onmisbaar voor een goed gesprek: een écht luisterend oor. We voelen haarfijn aan of iemands aandacht echt bij ons is.