Er zijn soms van die dagen die je liever overslaat. Bijvoorbeeld wanneer je al de hele week slecht hebt geslapen, die deadline op het werk écht onmogelijk is maar je baas voet bij stuk houdt, de band van je fiets lek blijkt te zijn, het tot overmaat van ramp ook nog begint te regenen en je er vervolgens achterkomt dat er niets in huis is voor een fatsoenlijke maaltijd. Typisch gevalletje rotdag.
Het is voor de hand liggend, en heel logisch, om op zulke dagen stress en negativiteit te ervaren. En dat zorgt er weer voor dat je geïrriteerd kunt raken om de kleinste dingen: de continu blaffende hond van de buren, je computer die niet doet wat jij wilt, het uitgebreide gesprek tussen de cassière en de persoon voor je in de supermarktrij. Er is op zulke momenten maar een klein druppeltje nodig die de spreekwoordelijke emmer volledig zal doen overlopen.
Het zal geen verrassing zijn, maar al die frustratie en irritatie is niet goed voor je. Het houdt je namelijk weg van je geluk. Wanneer je snel geïrriteerd en gefrustreerd raakt, heeft dat weerslag op jezelf, op je relaties met anderen, op je kijk op de wereld.
Nu zou je natuurlijk kunnen wachten tot je baas die deadline uitstelt en het stopt met regenen. Maar wachten totdat al die irritatiefactoren die jou stress bezorgen oplossen, en tot die tijd (onbewust, maar toch) weigeren om tevreden en gelukkig te zijn, zorgt alleen maar voor nog meer frustratie.
Daarom zegt Leo Babauta, zengoeroe en ervaringsdeskundige in levensveranderingen, tegen iedereen die het horen wil: laten we niet wachten met gelukkig zijn tot de wereld verandert. Laten we onze blik verschuiven.
Zo ga je met irritatiefactoren om
Allereerst deelt hij een simpele meditatie-oefening om in tien seconden beter om te kunnen gaan met irritatie. Probeer de eerstvolgende keer dat je irritatie voelt opkomen, ongeacht de oorzaak, eens uit wat het volgende stappenplan met je doet:
- Ga letterlijk even stil zitten (of staan) en richt je op de irritatie die je voelt. Focus je op hoe dat voelt, en blijf er even in hangen.
- Ga vervolgens op zoek naar de oprechte vriendelijkheid en liefde in jezelf en spreek jezelf in alle oprechtheid toe: laat de frustratie gaan en maak ruimte voor geluk. Probeer dit te zien als een oprechte wens voor jezelf.
- Herhaal bovenstaande stappen net zolang totdat je écht oprecht bent.
Vind je het lastig om jezelf geluk toe te wensen? Probeer het dan eerst eens uit bij iemand van wie je houdt. Wens een geliefde in gedachten alle goeds toe en merk daarbij hoe oprecht je dat kunt doen. Vervolgens kun je die oprechtheid ook toepassen wanneer je jezelf toespreekt.
Een mantra voor een andere kijk op de wereld
Ben je weleens bij jezelf te rade gegaan waarom je geïrriteerd raakt door bepaalde zaken? Vind je het bijvoorbeeld vreselijk frustrerend dat een bepaalde vriend altijd te laat is op jullie afspraak? Dat is begrijpelijk, maar je bent zelf degene die hinder ondervindt van die frustratie. Eigenlijk heeft bijna alles wat jou geïrriteerd of gefrustreerd maakt, te maken met jouw kijk op de wereld. Mensen raken namelijk geïrriteerd wanneer iets niet past binnen hun straatje. Wanneer de wereld zich niet gedraagt zoals dat past binnen jouw blikveld, zorgt dat voor irritatie en frustratie.
Als het je lukt om op deze manier te kijken naar de zaken die irritatiefactoren voor jou vormen, dan weet je ook dat jij degene bent die dit kan veranderen. Met andere woorden: je hoeft dus niet te wachten tot degene die altijd te laat is verandert; je kunt jouw eigen kijk hierop veranderen.
En daar heeft Babauta een mantra voor: vier de goddelijkheid van ieder persoon, elk dier en elk ding dat je tegenkomt.
Probeer de goddelijkheid te zien in de bomen, de wind, de mensen van wie je houdt, de blaadjes die op de grond vallen, de eerste zonnestraal van de dag. Alles om ons heen is goddelijk, als we er maar voor kiezen om er op die manier naar te kijken.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een ander woord te gebruiken, bijvoorbeeld schoonheid, geweldigheid, positiviteit et cetera. Wat je ook kiest, maak er je dagelijkse mantra van en daarmee het filter waardoor je de wereld bekijkt.
De uitdaging is natuurlijk om ook de mensen en dingen die je vervelend vindt op deze manier te bekijken. Ga op zoek naar het goede onder de laag van negativiteit, de pijn die verscholen zit in een agressief persoon, de opstapeling van gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat die ene persoon zo verbeten en negatief is.
Dan lukt het je ook om het mooie te zien. En dus om je blik te verschuiven. Is je vriend weer te laat voor jullie afspraak? Wat fijn dat hij er in ieder geval is.