Het oplichterssyndroom: zo ga je er spiritueel mee om

Het oplichterssyndroom: zo ga je er spiritueel mee om Het oplichterssyndroom: zo ga je er spiritueel mee om Het oplichterssyndroom: zo ga je er spiritueel mee om

Mensen die succesvol op hun werk zijn, kennen het oplichterssyndroom misschien. Alles gaat vanzelf, je managers zijn altijd blij met je en voordat je het weet heb je al flink wat treden van de carrièreladder beklommen. Maar toch blijft het gevoel aan je knagen dat je ‘maar wat doet’, en er op de een of andere manier altijd mee weg komt. Juist, totale onzin natuurlijk. Maar toch voelt het zo.

Je kunt dit blijven voelen en denken, maar je kunt ook proberen dit gevoel los te laten en te accepteren dat je misschien gewoon heel erg goed in je werk bent, waardoor het ‘vanzelf’ gaat. Hoe doe je dat?

1. Schrijf het op

Elke keer als je het voelt opkomen, pak je een pen en papier en schrijf je op wat je voelt. Je staat op deze manier stil bij je (negatieve) gevoelens. Als je dit vaak genoeg doet, ga je het patroon herkennen en kun je het weer naast je neer leggen. Als je het opschrijft zie je ook hoe belachelijk deze gedachtes soms kunnen zijn.

2. Je bent meer dan dit gevoel

Als je gaat twijfelen aan jezelf is het goed om kritisch naar je hele ‘zijn’ te kijken. Ben je echt deze gevoelens, of is het maar een klein deel van wie je daadwerkelijk bent? Als je leert differentiëren in de verschillende onderdelen van je geest, is het makkelijker om dit ‘onderdeel’ als niet belangrijk te gaan zien. Je bent zoveel meer dan die twijfels!

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

3. Je bent niet raar

Mocht je hier aan twijfelen: je bent niet raar. Heel veel mensen ervaren dit gevoel, dus maak je vooral geen zorgen.

4. Draai het om

Wat heb je allemaal bereikt in je leven? Wat heb je echt zelf gedaan, zonder de hulp van anderen? Waarschijnlijk heb je binnen de kortste keren een hele lijst aan mooie prestaties waar jij verantwoordelijk voor bent geweest. Gefeliciteerd, je kunt dus wel degelijk iets en doet niet ‘maar wat’.

5. Mini mantra

In plaats van jezelf wijs maken dat je niet zoveel kan, is het verstandig het omgekeerde af en toe hardop tegen jezelf te zeggen: “Ik kan heel veel,” “ik ben goed genoeg zoals ik nu ben.”

6. Je gevoelens zijn echt, maar niet waar

Oké, je voelt het oplichterssyndroom, dat klopt. Maar dat betekent niet meteen dat het ook klopt. Als we alles zouden geloven wat we denken en voelen, zouden we emotional wrecks zijn. Leer dit gevoel te herkennen als een verhaal dat je aan jezelf vertelt. Een fictief verhaal.

7. Laat los

Het leven gaat gewoon door en daar heb je weinig controle over. Als je krampachtig jezelf gaat straffen en jezelf wijs maakt dat je het niet waard bent, of iedereen voor de gek houdt, wordt er daar niemand gelukkiger van. Vooral jij niet. Dus laat het los, en lééf.

8. Lach

Soms is even heel hard lachen (om jezelf) de beste oplossing. Kijk jou nou, het zo moeilijk voor jezelf maken! Daar moet om gelachen worden.

9. Onthoud positieve opmerkingen

Als je een lovende mail van je baas krijgt omdat je iets goed op je werk hebt gedaan, is het slim om deze op te slaan. Dan kun je ‘m er af en toe bijpakken als je aan jezelf gaat twijfelen. Een lief berichtje van een vriend of vriendin telt ook. Zolang het je maar doet inzien dat je het waard bent en wel degelijk ergens goed in bent (op je werk, maar ook in een vriendschap).

10. Hou op met vergelijken

Jij bent jij en niemand anders. Hou op met jezelf te vergelijken met anderen. Ja, jouw collega kan misschien beter schrijven, maar jij bent veel handiger met cijfers. Ga in je eigen kracht staan, en own deze ook. Het is echt niet arrogant om toe te geven dat je ergens goed in bent. Het is juist iets om trots op te zijn!

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Wat anderen van je vinden: 3 bevrijdende inzichten.

Volgend artikel
7 excuses die je ervan weerhouden je dromen waar te maken (en hoe je ze overwint)
7 excuses die je ervan weerhouden je dromen waar te maken (en hoe je ze overwint)