Doen waar je blij van wordt, streven naar geluk – het klinkt als het ultieme, hoogst haalbare in je leven. Geluk is een mooi en nobel streven, maar soms simpelweg onrealistisch.
Geluk en tevredenheid: iets waar iedereen in zijn of haar leven naar streeft, maar wat tegelijkertijd ingewikkeld en ongrijpbaar lijkt. Wie altijd maar ‘op zoek is’ naar geluk vindt het niet, terwijl degene die zich er niet druk om maakt altijd tevreden lijkt te zijn.
Geluk is in deze zin niet het uitpakken van een mooi cadeau of het maken van promotie op je werk. Met geluk bedoelen we de staat van onverstoorde tevredenheid die ervoor zorgt dat je – wat voor heftigs, onverwachts of geks er ook gebeurt – je troost vindt in jezelf en je erop vertrouwt dat deze gebeurtenis ook mooie dingen met zich meebrengt. Dingen die het leven meer betekenis geven.
Tevreden zijn, daar draait het dus om. Maar tevredenheid komt bij iedereen anders tot stand. Deze drie vragen en tips van experts dagen je uit om tot stilstand te komen en zo je staat van tevredenheid te vinden.
Wat brengt jou in een flow?
Het gevoel dat alles vanzelf gaat, no matter what. Wanneer voelde jij je voor het laatst zo en waar had je dat aan te danken? Vaak hangt dit samen met bezigheden of gebeurtenissen waar je energie van krijgt. Dat kan het bakken van een taart zijn, maar ook het lopen van een marathon of een diep gesprek met een dierbare.
Volgens coach Rebecca Vandenabeele, is bewustwording van deze ‘flowmomenten’ de manier om te ontdekken waar je kracht ligt. In een flow zitten wil niet zeggen dat er geen tegenslagen of moeilijke momenten aan te pas komen. Die zijn namelijk niet te ontwijken, maar wél te overwinnen. En dat gaat dus veel gemakkelijker als je in een flow zit, want dan ben je niet zo snel van de wijs te brengen. Weet je welke elementen jou in een flow brengen, dan kun je daar méér van doen in je leven. Zo maak je het jezelf gemakkelijker om met tegenslagen om te gaan en dat maakt je een tevredener mens.
Zijn jouw verlangens haalbaar of kun je ze ook bijstellen?
Psycholoog Tim Carey gebruikt een mooie metafoor om deze vraag te illustreren. Stel: je bent onderweg naar een belangrijke afspraak waar je je van je beste kant wilt laten zien. Het verkeer zit echter niet mee, je staat vast in de file. Jezelf laten zien op die afspraak is wat je wilt, vertraging is wat je krijgt. Dat wat je krijgt kun je op dat moment niet veranderen. Het frustreert je enorm.
Wat je wél kunt veranderen is dat wat je wilt. Stel je je verlangen bij naar ‘veilig aankomen op de plek van bestemming’, dan krijg je wat je wilt. Zo is het ook met verlangens in het echte leven. Op jouw ‘willen’ heb je invloed, op je ‘krijgen’ niet. Met dit inzicht kun je gebeurtenissen gemakkelijker loslaten en situaties naar je hand zetten. Dat zorgt voor stabiliteit en een betere grip op het leven.
Wat als geld geen rol speelde?
Als je puur en alleen werkt om geld te verdienen, ben je dan wel in staat om je leven zo in te richten zoals jij dat het liefste zou willen? Volgens filosoof Alan Watts verspil je kostbare tijd als geld verdienen je enige (belangrijkste) motief is om te werken. Natuurlijk moet er gegeten worden en natuurlijk staat dat dak boven je hoofd er niet zomaar. Waar het Watts echt om gaat is de vraag of jij je eigen verlangens kent en of die wel worden vervuld door te ‘werken voor het geld’.
Stel jezelf eens de vraag of je nog steeds hetzelfde zou doen als geld geen rol zou spelen. Kijk vervolgens kritisch naar de zaken die je zou veranderen. Het zal je verbazen hoeveel er, eventueel op microniveau, mogelijk is zónder geld. Er is immers geen enkele andere plek waar jij je geluk en tevredenheid kunt vinden dan in jezelf. Daar kan geen euro tegenop.
Stop met zoeken
Resumé: verkrijg inzicht in waar jij energie van krijgt, ontdek of je verlangens haalbaar zijn en ga bij jezelf te rade of je je dagen wel vult met de ‘juiste’ bezigheden. Pas deze drie vragen toe in jouw ‘zoektocht naar geluk’ en je ontdekt dat je het soms helemaal niet zo ver hoeft te zoeken. Het geluk zit al in jou, je hoeft er alleen nog maar tevreden mee te (leren) zijn.
Meer lezen over geluk?
Deze vier elementen dragen bij aan geluk.