De kans dat Colin Firth of Hugh Grant morgen bij je op de stoep staat met een doos chocolaatjes om je de eeuwige liefde te verklaren is – weten we allemaal – belachelijk klein. Het goede nieuws is? Je hebt die ‘tall, dark and handsome stranger’ ook niet nodig. Zo leer je de verantwoording nemen voor je eigen geluk.
Het leven kan soms onverdraaglijk oneerlijk zijn, en een goede dosis zelfliefde is op dit soort moeilijke momenten onmisbaar. Maar wanneer je weer eens tevergeefs troost zoekt in voedsel, romantische komedies of betekenisloze vriendschappen, dan is het even noodzakelijk om jezelf streng toe te spreken.
Auteur en uitgever Erin Klassen worstelt hier zelf ook mee en schreef er een boek over: You Care Too Much. Volgens Erin draait het allemaal om het zoeken van de juiste balans tussen lief en streng zijn – en om zelfzorg op een holisitsche, emotionele manier te benaderen.
Zorgen voor jezelf is belangrijk. Leren hoe je gezond eten klaarmaakt, je huis schoon en netjes houdt zodat je een fijne plek hebt om in te leven, hoe je loyaal bent naar je vrienden, en hoe je jezelf verwent op momenten dat je dat nodig hebt.
Stop met pleisters plakken
Maar een doos chocolaatjes leegeten op de bank of uren weken in bad met kaarsjes en rozenblaadjes terwijl je datgene ontloopt wat je eigenlijk moet doen, dat zorgt uiteindelijk alleen maar voor een vervelender gevoel. Je plakt een pleister, in plaats van dat je op zoek gaat naar dat wat de wond veroorzaakt. Dus bepaal voor jezelf wat je nodig hebt, in plaats van dat je vlucht voor dat wat je zou moeten doen.
Leef een leven waaruit je niet hoeft te ontsnappen
En dat is moeilijk. Want soms is dat wat je nodig hebt een lang, uitgebreid bad. En soms is het je ontplofte keuken laten voor wat die is. Maar volgens Klassen is echt goed zorgen voor jezelf keuzes maken die zorgen voor een leven waar je niet regelmatig uit hoeft te ontsnappen.
Leer je eigen smoesjes te herkennen
Je moet leren om eerlijk te zijn naar jezelf. Wat heb je écht nodig? Moet je een moeilijk gesprek voeren, waar je enorm tegenop ziet en praat je jezelf daarom aan dat het niet verstandig is, dat het je relatie onder druk gaat zetten en dat je er ook eigenlijk geen tijd voor hebt? Dat je eerst helemaal oké moet zijn met jezelf voordat je eraan begint? Zorg dat je je eigen smoesjes leert herkennen.
De held van je eigen sprookje
Leer goed kijken naar waar je angst en stress vandaan komt. Komt het echt voort uit de acties van anderen, of uit het feit dat je je eigen levenskracht niet volledig benut?
Als je dát leert doen, dan heb je geen prins meer nodig – dan kun je zelf zorgen voor je eigen geluk.