Nog 23 onbeantwoorde mails, een meeting die je nog moet voorbereiden en een storm aan berichtjes van een vriendin met relatieproblemen. Herkenbaar? Probeer eens om je tijd te ‘verspillen’.
Continu het gevoel hebben dat we achterlopen heeft invloed op onze geestelijke gezondheid en onze relaties, vertelt professor Alan Lightman in zijn boek ‘In Praise of Wasting Time’. Hij pleit voor vaker niets doen, of, zoals hij dat zegt: je tijd verspillen. Bizar advies? Niet al je je bedankt dat een aantal van de grootste breien die we kennen (Albert Einstein en Carl Jung, bijvoorbeeld) regelmatig hun tijd verspilden.
“De geest moet voortdurend rusten en perioden van rust hebben. Het is essentieel voor onze geestelijke gezondheid, ons welzijn en ons zelfgevoel,” schrijft Lightman in zijn boek. En hoe absurd dat ook klinkt, Lightman heeft een punt. In het Westen lijken we haast bang voor tijdsverspilling. Een dag besteed je zo nuttig mogelijk, anders is het een verloren dag, zo vinden we.
Laat je geest rusten
Wie kent geen mensen die hun laptop meenemen op vakantie? Of misschien doe je dat zelf wel. Even een uurtje werken, voor je het zwembad in duikt: jezelf nuttig maken. Gezond? Lightman denkt van niet. Het is veel gezonder om je geest te laten rusten en uren voorbij laten gaan zonder geplande activiteiten of beoogde taken.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
The Art of Disconnecting
Anno nu is lummelen vrijwel ondenkbaar, tenzij je het op de planning zet. Probeer iedere week een aantal uren te blokken en die zonder laptop-, televisie- of telefoonschermen door te brengen. Lightman noemt dit ‘the art of disconnecting’, waarbij lummelen makkelijker wordt en je meer mindful in het leven kom te staan.
Mocht je dat lastig vinden, wees gerust, Lightman zelf vindt het ook nog een flinke opgave. “Voor elk onverwacht gaatje in mijn agenda, haast ik me om het te vullen, alsof het een scheur in mijn broek is.” Hij voegt eraan toe: “Onbewust, zonder erbij na te denken, heb ik mijn dag onderverdeeld in kleinere en kleinere eenheden van efficiënt tijdsgebruik, totdat er geen gaten meer zijn, er geen ademruimte overblijft.”
Inner self
Lightman geeft toe dat hij een deel van zijn ‘inner self’ kwijt is geraakt door het tempo waarin hij leeft. “Met inner self bedoel ik dat deel van mij dat zich verbeeldt, dat droomt, dat onderzoekt, dat voortdurend vraagtekens plaatst bij wie ik ben en wat belangrijk voor me is. Wanneer ik naar mijn inner self luister, hoor ik de ademhaling van mijn geest. Die ademhalingen zijn zo klein en delicaat, ik heb stilte en traagheid nodig om ze te horen,” beschrijft hij in In Praise of Wasting Time.
Disconnecting in de praktijk
Stilte en traagheid, dat klinkt heerlijk. Maar hoe in hemelsnaam doe je dat met twee kinderen, een fulltime baan, een relatie en een overvolle agenda? “We hebben een mentale houding nodig die rust, privacy, eenzaamheid, traagheid, persoonlijke reflectie waardeert en beschermt; die het innerlijke zelf eert”, zegt hij. En dat betekent dus niet een middag ‘mindless scrolling’ door Instagram, stomme filmpjes kijken op YouTube of een aflevering First Dates kijken.
Nieuw: Happinez Agenda 2025
-
Personaliseer je eigen omslag
-
Indeling per week
-
12x astrologische maandvoorspelling
-
Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
Ga gewoon een half uurtje op een bankje in het park zitten en luister naar de vogels die fluiten. En als het daar te koud voor is (het is tenslotte winter), dan kun je ook vijftien minuten in een fijne stoel gaan zitten en kijken naar wat voor gedachten er bij je opkomen. Zo simpel is het. En zet je telefoon eens wat vaker op ‘niet storen’, dat scheelt ook al.
Meer lezen over rust & tijdsindeling?
- Minder smartphonegebruik, meer rust: met deze 8 tips lukt het je
- Altijd het gevoel dat je tijd tekort komt? Met deze inzichten creëer je rust
- Zo vind je in 2019 innerlijke rust