Wat is het meest waardevolle dat we hebben in het leven? Tijd. Dan is het dus de ultieme kunst om die tijd goed te besteden, bedacht Happinez Festival spreker en schrijver James Wallman. Maar hebben we die kunst echt onder de knie?
Je kent ze ongetwijfeld: dagen die voorbij zijn gevlogen, en waarvan je je achteraf afvraagt: wat heb ik nu eigenlijk met mijn tijd gedaan? Soms heb je amper herinneringen aan je tijd, en denk je achteraf vooral aan alle dingen die je óók had kunnen doen.
Natuurlijk hoort af en toe lummelen erbij (het is soms zelfs hartstikke goed voor je), en natuurlijk moet je soms een middag in matig leuke taakjes steken. Maar toch, zegt James Wallman: we brengen best een hoop tijd zoek met ‘lege ervaringen’, die ons weinig brengen. Met onze telefoon, bijvoorbeeld. Een weapon of mass distraction, noemt hij het: we leiden onszelf er urenlang mee af. Hoe zorg je nu dat je aan het eind van je week méér tijd hebt besteed aan dingen die je voldoening gaven? Vier tips van James.
De paden op, de lanen in
Onderzoek na onderzoek laat het zien: in het bos of bij de zee zijn we het meest gelukkig. Al is ieder mens dat in deze tijd leeft opgegroeid in een grotendeels kunstmatige omgeving (in een dorp of stad), buiten zijn doet nog altijd iets met ons. Daar kunnen we stress het beste loslaten.
Exit apparaten en piepjes (af en toe)
Niet voor niets vertelden de oprichters van grote tech-bedrijven (Apple, Twitter) in interviews dat hun kinderen nauwelijks op internet mochten. Steve Jobs hield de iPhone zelfs buiten bereik van zijn kinderen. Hoe meer je online bent, hoe minder je in verbinding staat met de ‘echte’ wereld om je heen. Ga eens een tijdje helemaal offline en merk wat dat met je doet. Het zou goed kunnen dat je een stuk beter slaapt. Andere tip van James: doe regelmatig alsof je de lucht in gaat, en zet je telefoon op vliegtuigmodus. Zet je hem weer aan, go mad: check het nieuws, Facebook, Whatsapp. En zet ‘m daarna weer vrolijk een tijdje uit.
Doe het samen
De zonsondergang is prachtig als je ‘m in je eentje ziet, maar wordt altijd nog iets bijzonder als je het uitzicht deelt met je geliefde of je beste vriendin. Wij mensen hebben andere mensen nodig. Niet altijd, en niet allemaal in even hoge mate (extraverte mensen hebben meer behoefte aan gezelschap dan introverte), maar uiteindelijk kunnen we niet zonder. Geluk komt in de eerste plaats voort uit delen: tijd die je samen doorbrengt met mensen om wie je geeft, is waardevolle tijd. Oók, schrijft James, omdat ze verhalen opleveren. Verhalen die fijn zijn om te vertellen, en die anderen graag horen – wat weer voor meer verbinding met anderen zorgt.
Zorg voor mooie herinneringen
Klinkt als een open deur, maar dat is het helemaal niet. Mooie herinneringen creëren is niet alleen een kwestie van bijzondere dingen doen. Het is ook een kwestie van slim plannen. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat er een verschil is tussen wat we beleefd hebben, en hoe we ons herínneren dat we het beleefd hebben. De piekmomenten van een ervaring (zoals een reis) blijven het meest hangen, én het einde van die ervaring. Je kunt dus je herinnering beïnvloeden door te zorgen voor een aantal uitschieters, én voor een fijne afsluiting van je belevenis (of het nu een middag naar het strand is of een lange reis). James pleit overigens niet voor alleen maar bijzondere dingen doen: je hoeft echt niet van parachutesprong naar diepzeeduik te leven. Al was het maar omdat bijzondere dingen zo bijzonder zijn bij de gratie van al die gewone dingen die je óók doet.
James Wallman op het Happinez Festival
Meer weten over de zeven pijlers die volgens James Wallman zorgen voor een waardevolle besteding van je tijd? Op het Happinez Festival vertelt hij er alles over. In april verschijnt zijn nieuwe boek ‘Time and how to spend it’, in het Nederlands.