‘Nostalgie herinnert ons eraan dat we enige controle hebben in tijden van grote onzekerheid’, vertelt psycholoog Krystine I. Batcho aan Well+Good. Je hebt dan wel geen invloed op de corona-crisis (behalve zoveel mogelijk thuisblijven, je handen regelmatig wassen en op je gezondheid letten uiteraard), er zijn ongetwijfeld eerdere crises in je leven geweest en je kunt vast nog wel terughalen hoe je die overleefd hebt. Ook heel belangrijk: met nostalgie terugdenken aan het verleden herinnert je aan de mensen die je lief zijn en die jou liefhebben – en dat je dus niet alleen bent.
Komt nostalgie bij jou niet vanzelf? Zo geef je je geheugen een zetje:
1 Muziek als reminder
Stel een playlist samen met nummers die fijne herinneringen oproepen. Dat ene nummer dat je aan je lief doet denken, je lievelingsband die je live zag spelen op een zomers festival, het liedje waarop je met een vriendin graag keihard meebrult, favorieten uit de playlist van je stamkroeg: alles mag. En gooi vooral die heupen los, voor een extra dosis vrolijkheid.
2 Fijne foto’s
Scroll eens uitgebreid door je Insta-feed of – nog beter – haal afgedrukte en misschien zelfs keurig ingeplakte foto’s van de wereld vóór corona tevoorschijn. Dat kunnen kinderfoto’s zijn, maar ook herinneringen aan een iets minder ver verleden. Misschien heb je zin om weg te dromen bij vakantiefoto’s, wil je je huwelijksdag of laatste stedentrip nog eens beleven, duik je de fotoalbums van vroeger in of word je juist blij van al die alledaagse kiekjes waar je telefoon vol mee staat.
3 Terug naar je kindertijd
Als íets nostalgie schreeuwt, dan zijn het wel de herinneringen uit je kindertijd. Een makkelijke én leuke manier om die terug te halen, is door je weer een beetje te gedragen als het kind van toen. Kook bijvoorbeeld de maaltijd die je als kleuter of puber het liefste at, lees een favoriet prenten- of jeugdboek opnieuw, trommel je gezinsleden of huisgenoten op voor een spelletje waar je vroeger geen genoeg van kon krijgen of besteed een vrije middag aan ongestoord vrij tekenen en kleuren aan de keukentafel.
4 Gedeelde herinneringen
Herinneringen zijn nog waardevoller als je ze deelt. Bijkomend voordeel: je voorkomt ermee dat je zo opgaat in het verleden dat je er in blijft hangen. ‘Het belangrijkste risico voor ongezonde nostalgie is dat je het allemaal alleen wilt doen’, zegt Dr. Batcho. ‘Een digitale knuffel geven aan een ander voelt goed en kan je aanmoedigen om vooruit te kijken naar betere tijden’. Bel je beste vriendin op om die legendarische stapavond nog eens in geuren en kleuren opnieuw te beleven, vraag je (groot)ouders om anekdotes te vertellen over jou als baby, peuter of kleuter of denk samen met je geliefde terug aan de dag dat jullie elkaar ontmoetten. Oh, sweet memories.
Meer Happinez?
- Waarom het gezond is om onproductief bezig te zijn
- Zo maak je je eigen medicijnwiel
- 7 rituelen om een goede nachtrust te bevorderen