Volgens de gelaatkunde kunnen bepaalde uiterlijke kenmerken veel opheldering geven over wie jij, volledig verbonden met je ware zelf, bent.
De gelaatkunde, waarbij je gezicht door face readers gelezen wordt om zo te kunnen achterhalen wie je bent en hoe je bent omgegaan met wat je is overkomen, zou je meer innerlijke rust kunnen geven. Niet alleen je oren, ogen, neus én mond vertellen je namelijk stuk voor stuk een belangrijke les, maar ook je wenkbrauwen en zelfs je voorhoofd hebben een belangrijke boodschap voor je in petto.
Oren
Als je naar je oren kijkt, wat valt je dan op? Zijn ze groot, klein, zitten ze relatief hoog of laag?
Volgens de gelaatkunde valt ‘de moed om er te zijn’ aan de oren af te lezen. Jing is de aangeboren kracht die je bij je geboorte hebt meegekregen. Daar heb je zelf geen invloed op. Wanneer je grote oren hebt en lange oorlellen, zoals de Boeddha had, dan heb je veel energie, veel jing tot je beschikking. Dan is het kraakbeen meestal ook heel stevig. Wanneer je kleine oren hebt, dan heb je niet zo veel natuurlijke energie meegekregen. Dan heb je wat minder moed en durf je doorgaans minder risico’s te nemen in het leven.
Een face reader kan ook aan je oren zien of je welkom was in de wereld. Als er kleine bultjes of uitstulpingen zijn, meestal aan de binnenkant van de oorschelp, dan heb je volgens deze leer heel vroeg in je leven iets meegemaakt. Wat dat precies was, is natuurlijk niet te zien. Maar wel de invloed die de gebeurtenis heeft gehad op iemands verdere leven, of dit trauma verwerkt is of dat er een patroon is ontstaan dat iemand vervolgens is gaan herhalen.
Bij vrouwen is aan het rechteroor af te lezen wat ze de eerste zeven jaren van hun leven hebben meegemaakt. Bij mannen is dat het linkeroor. Het andere oor vertelt iets over het zevende tot en met het veertiende levensjaar. Wanneer de stand van de oren hoog op het hoofd is, weet iemand al vroeg wat hij in het leven wil doen. Bij laag staande oren komt dat besef pas later.
Voorhoofd
Op het voorhoofd zou zich aftekenen wat je hebt meegemaakt in je puberteit tot ongeveer je dertigste. Als de lijnen op je voorhoofd doorlopen kan dat zeggen dat je in die periode behoorlijk wat processen hebt getransformeerd. Halve of niet-doorlopende lijnen geven aan dat je de levenslessen waarschijnlijk nog niet helemaal hebt doorworsteld of geleerd. Ook de hoogte van je voorhoofd heeft iets te vertellen: een laag voorhoofd betekent dat je iemand bent die leert door zelf ervaring op te doen in het dagelijks leven en een hoger voorhoofd betekent dat je leert van de wijsheid van anderen, bijvoorbeeld via boeken en lezingen.
Ogen
De ‘spiegels van de ziel’ – wat valt jou op aan je ogen? Groot, klein, dicht bij elkaar of niet, lopen er lijntjes? De lijntjes rond onze ogen vertellen of we veel gelachen en genoten hebben in het leven. Gelukslijntjes zijn de lijntjes die rond de ogen omhoog lopen. Koester ze vooral! Want ze laten zien dat je in je leven gelukkig bent geweest. De lijntjes die naar beneden lopen worden de pijn- of verdrietlijntjes genoemd. Heb je veel lijntjes tussen je ogen op je neus? Dan kan het zijn dat je je neus wat vaker optrekt. Ze worden ook wel de ‘pleasing lines’ genoemd – in dat geval ondermijn je wellicht je eigen kracht.
Van mensen met heel kleine ogen wordt gezegd dat ze anderen moeilijker toelaten in hun hart. Wanneer de ogen heel groot zijn, staat het hart opener. Deze mensen zijn vaak liefdevol en warm, maar meestal ook wat kwetsbaarder.
Wenkbrauwen
Ook aan de wenkbrauwen valt voor de face reader veel af te lezen. Mensen met zwaardere wenkbrauwen hebben veelal een grote drive, willen veel ontdekken en ondernemen. Ze hebben veel doe-kracht. Topsporters hebben zelfs dikwijls doorgegroeide wenkbrauwen, die hebben extreem veel yang, veel ‘doe-energie’, gericht op resultaat. Zware wenkbrauwen gaan vaak samen met een stevige kaak: je hebt waarden en normen waar je voor strijdt. Je staat ergens voor. De schaduwkant hiervan is dat je snel boos kunt worden. Als je die boosheid niet goed uit, kun je lijnen krijgen boven je neus.
Wanneer je heel tere en kleine wenkbrauwen hebt, heb je minder yang energie. Meestal heb je dan ook een wat tengerder gezicht. Tegenwoordig zijn zware wenkbrauwen in de mode en veel vrouwen zetten ze daarom flink aan. Daarmee zeg je eigenlijk: Ik ben sterk en stoer. Je geeft daarmee een signaal aan de wereld dat misschien niet helemaal strookt met je natuurlijke aanleg. Niet elk lichaam kan tegen een drukke, ‘yange’ manier van leven. Door te hard te werken geef je je aangeboren energie (je jing) te veel weg. Terwijl je waarschijnlijk van nature meer tijd voor bezinning nodig hebt. Mensen met dunnere wenkbrauwen mogen daarom doorgaans meer op hun grenzen letten.
Rond de mond
Boven je mond bevindt zich het filtrum, het gootje tussen neus en bovenlip. De vorm van het filtrum laat zien in welke levensfase je over de meeste jing beschikt. Wanneer je een wat vaag en onduidelijk filtrum hebt, dan heb je waarschijnlijk weinig energie, of je gebruikt je energie niet goed. Een recht filtrum geeft aan dat de energie gelijkmatig verdeeld is gedurende alle levensfasen. Het kan ook zijn dat het gootje van bovenaf steeds wijder uitloopt naar beneden. Dan heb je als kind minder energie meegekregen, maar krijg je gaandeweg steeds meer energie tot je beschikking. Je natuurlijke energie kun je aanvullen door te doen wat goed bij je past. Maar ook door een goede ademhaling en gezond voedsel – en daar valt ook geestelijk voedsel onder. De vorm van je filtrum kan zelfs veranderen door bewust minder of meer levensenergie te verbruiken.
Het gebied boven de lippen gaat over ‘zorgen voor’. Wanneer je te veel voor anderen zorgt, krijg je kleine rimpeltjes en lijntjes boven de bovenlip. Ze worden over-nurtering lines genoemd. Bij veel oudere vrouwen zie je zelfs een tuitmondje: ze hebben vooral voor anderen geleefd, hun eigen behoeften zijn nauwelijks aan bod gekomen. Veel mensen geven hun energie te veel weg en leiden een aan anderen aangepast leven. Volgens de gelaatkunde is het de bedoeling dat je je eigen levenspad loopt en dat je je energie gebruikt voor je eigen bestemming. Het is prima dat je daarbij zorgt voor je omgeving, maar het is vooral belangrijk om goed te weten wat je zelf nodig hebt.
Tekst: Julika Marijn
Meer lezen over gelaatkunde?
Dit kan je gezicht vertellen over wie je bent.